Skocz do zawartości

Leasing Auta używanego z Komisu!!!

KLAUDIUSZ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, przymierzam sie do wyleasingowania używki (roczek ma) z Komisu. No i teraz niech mi ktoś wyjaśni jak wygląda procedura w przypadku gdy Komis wystawia Fakture VAT Marża a nie Fakture VAT pełną? O co w tym wszystkim chodzi?

Faktura VAT marża = tzn cena wystawiony jest powiedzmy 50tys. jak chcesz fakturę to +22% = 61tys, w przypadku auta dostawczego vat odpiszesz, a przy osobówce nie więcej niż chyba 6 tys.

Jest jeszcze opcja, że komis wystawi mniejszą F-VAT na np 20tys i wtedy płacisz 50tys + 4.400, ale do leasingu potrzebujesz pełną fakturę.

Dokładnie tak jak powyżej, musisz potraktować cenę z faktury jako netto+22% vat, ale jak znajdziesz mądrego doradcę leasingowego to znajdzie jakiś sposób żeby Ci pomóc, mają swoje sposoby, jakbyś był zaineresowany to mam namiar na doradcę z BZ WBK powinien coś poradzić.

Faktura vat marża oznacza to, że komis odprowadza vat od marży tzn swojego zysku, zwalnia to kupującego z opłaty 2% do skarbowego.

Edytowane przez Piotr27

Zobaczymy, mam spółkę z o.o. i zależy mi na stałym koszcie :biggrin:

no tak... ale.... jak kupisz nie przez leasing to wrzucisz całą wartość w koszty jednorazowo i na jedno wyjdzie.

ale jak kupisz na fakturę z VATem 22% to też przy sprzedaży będziesz musiał sprzedać z takim VATem i możesz mieć problemy ze znalezieniem kupca, bo kto ci dopłaci vat nie mogąc go sobie odliczyć?

no tak... ale.... jak kupisz nie przez leasing to wrzucisz całą wartość w koszty jednorazowo i na jedno wyjdzie.

ale jak kupisz na fakturę z VATem 22% to też przy sprzedaży będziesz musiał sprzedać z takim VATem i możesz mieć problemy ze znalezieniem kupca, bo kto ci dopłaci vat nie mogąc go sobie odliczyć?

Chodzi mi o raty ................... bo na raz nie dam rady :D

Chodzi mi o raty ................... bo na raz nie dam rady ;)

Nawet jakbyś dał radę to auto nie jest kosztem jednorazowym tylko wchodzi w amortyzację, jedynym sposobem na odliczenie całości jest leasing, napisz jaki to samochód cieżarowy czy osobowy ma to znaczenie w jakiej wysokosci bedziesz mógł odliczyć vat, w przypadku osobowego 60% vatu jednak nie wiecej jak 6 tyś., przy ciężarowym cały vat.

Nawet jakbyś dał radę to auto nie jest kosztem jednorazowym tylko wchodzi w amortyzację, jedynym sposobem na odliczenie całości jest leasing, napisz jaki to samochód cieżarowy czy osobowy ma to znaczenie w jakiej wysokosci bedziesz mógł odliczyć vat, w przypadku osobowego 60% vatu jednak nie wiecej jak 6 tyś., przy ciężarowym cały vat.

Chodzi o osobowy, z VATem wiem jak jest, chodzi mi o stałe raty które są kosztem. A te przepisy o Vacie nie zmieniły sie jakoś ostatnio?

od 1 stycznia 2007 małe i średnie firmy które mają obroty mniejsze niż ileś tam milionów E, w każdym razie mnie to nie dotyczy, odpisują auto jednorazowo, nie ma już amortyzacji.

Chodzi o osobowy, z VATem wiem jak jest, chodzi mi o stałe raty które są kosztem. A te przepisy o Vacie nie zmieniły sie jakoś ostatnio?

PO coś kombinuje przy tej ustawie i niektóre "gazety lub czasopisma" trąbią, że w przyszłym roku tj 2008 ma być znacznie szerszy zakres odpisu VAT od zakupu auta.

od 1 stycznia 2007 małe i średnie firmy które mają obroty mniejsze niż ileś tam milionów E, w każdym razie mnie to nie dotyczy, odpisują auto jednorazowo, nie ma już amortyzacji.

Masz rację ale nie do końca możesz odpisać jednorazowo np. maszynę za 200tyś ale samochodów to nie dotyczycz, wiem bo przerabiałem temat w ostatnim czasie i skończyło się na leasingu, to był jedyny sposób aby odliczyć wszystkie poniesione koszta.

PO coś kombinuje przy tej ustawie i niektóre "gazety lub czasopisma" trąbią, że w przyszłym roku tj 2008 ma być znacznie szerszy zakres odpisu VAT od zakupu auta.

Edytowane przez Piotr27

Masz rację ale nie do końca możesz odpisać jednorazowo np. maszynę za 200tyś ale samochodów to nie dotyczycz, wiem bo przerabiałem temat w ostatnim czasie i skończyło się na leasingu, to był jedyny sposób aby odliczyć wszystkie poniesione koszta.

być może w Twoim przypadku jest inaczej. Aczkolwiek ja w tym roku kupiłem jedno auto, które wrzuciłem jednorazowo w koszty i tak samo motocykl.

Natomiast z tego co pamiętam od auta osobowego nie odliczysz więcej niż ok 80 tys zł od dochodowego, więc jak kupowałeś jakiegoś rarytasa za pół miliona to być może leasing był wskazany w celach podatkowych.

być może w Twoim przypadku jest inaczej. Aczkolwiek ja w tym roku kupiłem jedno auto, które wrzuciłem jednorazowo w koszty i tak samo motocykl.

Natomiast z tego co pamiętam od auta osobowego nie odliczysz więcej niż ok 80 tys zł od dochodowego, więc jak kupowałeś jakiegoś rarytasa za pół miliona to być może leasing był wskazany w celach podatkowych.

Żadnego rarytasa, ale może to kwestia interpretacji przepisów, księgowa przekazała mi informacje na temat tego co mogę jednorazowo odliczyć i było tam wszystko tylko nie auto(interpretacja przepisów przez mój U.S. sprawdzane) mogę oczywiście kupić auto za gotowkę tylko wtedy wchodzi w amortyzację a przy używanych samochodach jest ten czas ograniczony(czas amortyzacji) jest to uzależnione od wieku samochodu.

Myślę, że trzeba zakończyć dyskusję na temat różnicy zdań, mam nadzieję, że Klaudiusz będzie mógł choć trochę z tego skożystać.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt, oraz Szczęśliwego Nowego Roku, Szerokości.