Skocz do zawartości

Naklejki na dowod z grupa krwi

p A q
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

rowniez uwazam ze taka naklejka nie bedzie respektowana a cwaniaki z allegro musza z czegos zyc :icon_eek: ja mam mam legitymacje honorowego dawcy krwi w portfelu takie cos powinno byc uznanne wrazie wypadku ale jak zinterpretuje to lekarz nigdy nie wiadomo :bigrazz:

Znalazlem to w:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 19 września 2005 r. W SPRAWIE OKREŚLENIA SPOSOBU I ORGANIZACJI LECZENIA KRWIĄ W ZAKŁADACH OPIEKI ZDROWOTNEJ, W KTÓRYCH PRZEBYWAJĄ PACJENCI ZE WSKAZANIAMI DO LECZENIA KRWIĄ I JEJ SKŁADNIKAMI (Dz. U. Nr 191, poz. 1607)

"Za wiarygodny można uznać wyłącznie wynik wpisany w dowodzie osobistym, karcie identyfikacyjnej grupy

krwi zgodnej z wzorem nr 3 określonym w załączniku do rozporządzenia, legitymacji honorowego dawcy krwi lub wynik z pracowni serologii transfuzjologicznej."

W razie braku mozliwosci szybkiego ustalenia grupy krwi mozna przetoczyc krew "uniwersalna" czyli grupy 0 Rh minus. Specjalnie napisalem w cudzyslowiu bo nie ma krwi uniwersalnej. Jesli jednak sytuacja jest naprawde dramatyczna to jest to najszybsza metoda.

Jesli chodzi przeszczepy to w Polsce formalnie istnieje domniemanie zgody na wykorzystanie wlasnych narzadow do transplantacji. Praktycznie przez zaniedbania w edukacji i niedojrzalosci emocjonalnej spoleczenstwa to rodzina ma decydujacy glos, niestety czesto brzmi on "NIE!"

To tylke w kwesti nalepek, tatuazy i tabliczek "RYSIEK A RH+"

zeby sie upewnic to spytalem jeszcze wykladowce anatomii (chirurg) co lekaz uzna zeby przetoczyc mi krew podczas wypadku? powiedzial ze tylko "krewkarte" (cos tam mowil o 2 krotnym badaniu krwi zeby byla pewnosc) lub legitymacje honorowego dawcy krwi (ta co ci wbijaja za kazdym razem oddana krew). skoro legitymacje masz za free to nie widze sensu wyrabiania krewkarty skoro trzeba (nie wszedzie) za nia placic, poprostu wystarczy raz oddac krew oprawic legitymacje i nosic w portfelu