Skocz do zawartości

prawko na kat A a prawko z USA kat A

surus10
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie otoz mam prawko w polsce kat B i prawko ze stanow z kategoriami odpowiadajacymi kar A i B i mam pytanie otoz z tego co sie dowiadywalem to moge na nim poruszac sie 6miesiecy od daty przyjazdy do pl i mam pytanie co mam zrobic aby isc na egzamin na kat B polska?czy jesli niezdam teori na kat A to czy zostanie zabrana mi KAT A?jakie musze miec dokumenty?przetlumaczyc prawko i co jeszcze?

Edytowane przez surus10

W/g przepisow miedzynarodowych w ciagu 6 - ciu miesiecy od daty przyjazdu lub ponownego zameldowania sie na terenie PL urzad komunikacji powinien przepisac Ci amerykanskie PJ bez jakichkolwiek egzaminow na polskie, uwzgledniajac nowo nabyte kategorie. Napisz jak sprawa sie skonczyla.

:icon_mrgreen:

Na 99 % powinno byc tak jak mowie. Zasada jest prosta, panstwa podpisaly porozumienie, ze kazdy obywatel ktory przyjezdza do danego kraju ma prawo poruszac sie po nim pojazdem silnikowym. Jezeli dane panstwo nie toleruje zto nie ma podpisanego ukladu. Co do pruepisywania PJ to wymog jest taki, ze ruch i egzaminy maja byc podobne - na podobnym poziomie.

Jezeli Niemcy honoruja PL i USA to musi byc rowniez i odwrotnie. W Stanach jest ( byl - bo nie wiem czy jeszcze jest, mogli bowiem przedluzyc czas na dluzej ) tylko przepis, ze w ciagu 30 dni trzeba wymienic inne PJ na " ichnie ".

:D

A jeśli jestem jakimś cudem legalnie w Stanach, mam 16 lat i wyrabiam prawko kategorii B i przyjeżdżam do Polski, to czy mogę poruszac się normalnymi samochodami? A i powiedzcie jeszcze czy w USA można wyrobic kategorię A również od 16? Sorki, że tu piszę, ale temat podobny :D

Pytanie tylko jak dlugo przepisy PL pozwalaja jezdzic na PJ z innego kreju. Przypuszczam, ze 6 miesiecy. Po uplywie tego czasu nie wolno wiec Ci dluzej jezdzic. Co innego moze byc z kat. A. Moze zostac tymczasowo przekwalifikowana na A1. Moze ale nie musi, trzeba bylo by sie dokladnie dowiedziec.

:notworthy:

Pytanie tylko jak dlugo przepisy PL pozwalaja jezdzic na PJ z innego kreju. Przypuszczam, ze 6 miesiecy. Po uplywie tego czasu nie wolno wiec Ci dluzej jezdzic. Co innego moze byc z kat. A. Moze zostac tymczasowo przekwalifikowana na A1. Moze ale nie musi, trzeba bylo by sie dokladnie dowiedziec.

:D

"

przecież B1 też w PL mamy :icon_biggrin: wiec możliwe ze będzie tymczasowe przekwalifikowanie ale "zdobycie" 4 kółek na B1 jest dosyć trudne(czyt. prawie nie wykonalne) z tego co wiem to jest tylko 1 firma co produkuje takie autka i to na podstawie poczciwego maluszka :icon_mrgreen: i jest gdzieś w okolicach lublina

pozdro

"

przecież B1 też w PL mamy :icon_biggrin: wiec możliwe ze będzie tymczasowe przekwalifikowanie ale "zdobycie" 4 kółek na B1 jest dosyć trudne(czyt. prawie nie wykonalne) z tego co wiem to jest tylko 1 firma co produkuje takie autka i to na podstawie poczciwego maluszka :P i jest gdzieś w okolicach lublina

pozdro

Moze cos mi umknelo, ale powiedz jeszcze co ma PJ kat B1 do amerykanskiego PJ ?

PL kat. B1 nie jest odpowiednia zachodnioeuropejskiej. Polskie auta sa duzo ciezsze i mocniejsze.

;)

A jeśli jestem jakimś cudem legalnie w Stanach, mam 16 lat i wyrabiam prawko kategorii B i przyjeżdżam do Polski, to czy mogę poruszac się normalnymi samochodami? A i powiedzcie jeszcze czy w USA można wyrobic kategorię A również od 16? Sorki, że tu piszę, ale temat podobny :biggrin:

mozesz bez problemu. Znajomy w iekeu 16 lat zrobil w usa i nadal chyba jezdzi(nie wiem czy robil polskie pj)

Jazda z takim prawkiem sprawia problem jedynie policji bo nie wie co z toba robic;] przez to unikniesz zapewne punktow karnych