trebaczos Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 WitamNiedawno zakupilem motorek crosowy Hyosung xrx 125. Jest to taki sam silnik jak w suzuki dr 125 tylko ze chlodzony olejem. Kiedy wymienilem w nim olej, po dwoch dniach od wymiany oleju silnik zaczal strasznie stukac. na biegu jalowym stuka troche ciszej natomiast mocniej przy dodawaniu gazu. Stuki sa slyszalne w gornej czesci silnika. Rozebralem wiec gorna czesc silnika z ojcem i zobaczylismy ze jedna z krzywek jest wyrobiona (wklesla) natomiast luzy zaworowe wonosza: na ssacym 0.10 mm a na wydechowych 0.25 ? czy to moze byc glowna przyczyna tego stukania? Dodam jeszcze ze lancuszek jest Ok bo sprawdzalismy. Ojciec dal teraz do napawania elektrodami tej jednej krzywki i zobaczymy czy pomoze. Chcialem sie jednak dowiedyiec cyz to moye bzc glowna pryzcyzna tzch dwoch ryecyz ktore wzmienilem czy czeka mnie wieksza rozbiorka silnika? Co wy o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszkalisz Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Znalazłes przyczyne stukania ,teraz nowa krzywka albo jakiegos speca co by ja dobrze napawał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trebaczos Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 no wlasnie dalem ojcu do pracy maja ,dobre maszyny i napawali mi i jest ladnie zeszlifowane na pol okraglo. dzisiaj bedziemy to montowac i zobaczymy czy to wlasnie przyczyna tej jednej krzywki. Zastanawiam sie tez nad tymi luzami zaworowymi czy nie sa oby za duze? szczegolnie ten na wydechowym 0,25 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszkalisz Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 A niemasz gdzieś serwisówki zeby zobaczyć jakie powinny być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trebaczos Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 niby mam ale po ostatnich moich wojazach z tym serwisem nie chce miec z nimi nic do czynienia. Straszne partacze z nich.Hyosung xrx jest to dosc zadki motor i malo o nim informacji. Zastanawiam sie tylko czy jak wymienie te krzywki i ustawie te luzy zaworowe zniweluje to glosne metaliczne stukanie? Dzisiaj sie okaze :| powiodlo sie jednak to byla wina krzywek. Teraz jest OK i mozna smigac :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi