Skocz do zawartości

Dziwne odgłosy ze skrzyni biegów

franek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj wybrałem sie z kolegą na małą rundkę po mazurach i spotkała mnie niemiła niespodzianka. W czasie jazdy, a raczej przyśpieszania usłyszałem jakieś pukanie, wiec stanąłem zobaczyć co sie stało. Okazało sie, że nad zębatką zdawczą wyłamany jest kawałek obudowy, a łańcuch wisi (był strasznie luźny mimo, że dwa dni wcześniej go regulowałem bo zmieniałem oponę). Podjechałem do pierwszego gospodarstwa pożyczyłem klucze i naciągnąłem łańcuch, żeby nie spadł przypadkiem i nie narobił więcej szkody.

Teraz jadąc przysłuchiwałem sie co to może pukać (jest to takie jednostajne pukanie podczas przyśpieszania), ale nie wiem. Później okazało sie, że jak nacisnę sprzęgło i tak sie moto toczy to ze skrzyni dobiega odgłos, jakby coś strasznie tarło i odczuwa sie lekki drgania na motocyklu.

Dodam, że skrzynia działa bez problemowo. Biegi zmieniają sie płynnie, nic nie zgrzyta, nie wali, nic sie nie blokuje, biegi wskakują leciutko. Jeśli ktoś może miał podobny problem, lub wie co mogło sie sypnąć proszę o info.

Tak pomyślałem, ze może łożysko na wałku wyjściowym sie sypnęło?

Pozdrawiam.

Mozliwe że to łożysko wałka zdawczego ale dzieje sie tak przez za mocny naciąg łańcucha. W wielu artykułach o gpzcie o ty pisali tylko tam pisali że przez za mocny naciąg łańcucha może sie wybic gniazdo łożyska.

Pozdrawiam