Skocz do zawartości

PROBLEM Z PRZEDNIM ZAWIESZENIEM - YAMAHA FAZER FZS 600 2001r.

vart
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam Fazera FZS 600 z 2001r.

Ponieważ motocykl niezbyt dobrze się prowadzi dałem go na pomiar ramy i przodu rama jest ok, lagi też, problem jest z (prawą) golenią niestety jest nakrzywiona (chodzi o dolną część przedniego zawieszenia).

Kupiłem używaną goleń z 99r - w serwisach yamahy twierdzili, że od 98r do 2003r to będzie to samo.

Przy montażu okazało się, że goleń w dolnej części ma luz (dosyć duży - wystarczający żeby się rozwalić).

Zadzwoniłem do yamahy - niestety nie więdzą czy golenie się czymś róźnią, jednak okazało się, że są dwa numery katalogowe (czyli muszą się róźnić):

-pierwszy nr. to lata 98-2000: 4YR 23 13 601-00

-drugi nr. to lata 2001-2003: 5DM 23 13 620-00

Na goleniach znajduję się też nr. który u mnie z 2001r. i w goleni z 99r. jest taki sam: Y4YR 23110

Może ktoś ma Fazera 600 z lat 2001-2003 i mógłby sprawdzić jaki ma numer na goleni - jest on od wewnętrznej stronie (od koła) na wysokości zaczepów na błotnik. Byłbym wdzięczny.

Dowiedziałem się też o numer katalogowy lag (rur prowadzących)- jest jeden.

Goleń kupiłem razem z lagą (uszkodzoną) więc mogłem sprawdzić czy nie ma różnicy w lagach lub w zużyciu dolnej tulei. Tuleje są takie same jednak okazuję się, że frez na moich lagach w którym osadzona jest tuleja jest głebszy, ma średnicę 39 mm a na ladze którą kupiłem z golenią ma 40 mm (milimetr róźnicy) i po założeniu kupionej goleni jest ok milimetr luzu. Na moich starych goleniach luz nie występuje.

Podobno lagi powinny być takie same (jeden nr. katalogowy).

Nie mam pojęcia co z tym zrobić. :cool:

Czy ktoś się w tym orientuję i może pomóc?