DZIABA Opublikowano 18 Września 2003 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2003 ok wielkie dzieki za te wszystkie wskazówki. jak skończe prace to przejde sie do sklepu i zapytam ile by coś takiego mogło kosztować i ewentualnie kupie. jednak zanim sie za to wszystko wezme to musze zmienić uszczelki z papierowych na jakieś inne pod zaworem ssącym bo cieknie mi tam olej (pokrywka zaworów) co myslicie o silikonie wysokotemperaturowym ?? i jeszcze czeka mnie zrobienie wkońcu z elektryką bo chyba niemam ładowwania i dzisiaj musiałem jechać autobusem do pracy :) jak coś zrobie to napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIABA Opublikowano 15 Lutego 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2004 nareszcie dodałem manometr 2,5 bar czyt (2,5 atm) wkręciłem go w miejsce które wskazał mi randy tata na kopalni dorobił mi śróbe z krućcem na którym zamontowałem węzyk prowadzący do rurki miedzianej (przewód chamulcowy) biegnącej wzdłuż ramy aż do główki tam połączyłem to znów kawałkiem wężyka z rurką miedzianą wyprofilowaną jak kierownica a na koniec znów węzyk do manometru. jako że manometr miał plastikową obudowe wpadłem na pomysł zrobienia obudowy z nierdzewki :) zaadoptowałem do tego celu zwykły garnuszek jakich pełno obecnie na rynku i za całe 4 złote dorobiłem sie ładnej obudowy :) wiadomo że taki garnuszek jest za długi i trzeba było go obciąć do odpowiedniej długości i że manometr okazał sie nieco mniejszy od średnicy garnuszka ale ten problem załatwiłem w ten sposób że na około zakleiłem go silikonem przeźroczystym i tak dla ładnego efektu wstawiłem 2 niebieskie diody led (po prawej stronie kierownicy mam zegarek również podświetlany na niebiesko) a teraz mam kilka wskazuwej jak by ktoś wpadł na taki sam pomysł jak ja odnośnie połączeń między rurkami miedzianymi a węzykiem to jak wiadomo nie dobrałem sobie idealnie średnicy między nimi tak że wężyk był luźny na rurce a nawet dociśnięcie obejmy na maxa nic nie dało :D poprostu wężyk nie podda sie tak bardzo :D więc wpadłem na pomysł zwiększenia grubości końcówki rurki za pomocą taśmy typu MC GYWER i za pomocą lut lampy lekko rozgrzałem końcówke wężyka i nasunołem na owiniętą wcześniej rurke po czym zacisnołem obejmą. ku mojemu zdziwieniu układ nie rozszczelnił sie do ciśnienia 8 atmoswer więc myśle że będzie ok :) moja rada !!! zanim wszystko zamontujesz sprawdź czy cały układ jest drożny i szczelny bo inaczej olej będzie ci kapał :) jak odpale maszyne to powiem wam ile wskazuje manometr :D ok tyle na dzisiaj bo nigdzy wcześniej nie pisałem tak długo hehe ciekawe kto to do końca przeczyta acha koszt zamontowania manometru wyniusł mnie 50 zł z czego najdroższy był manometr bo 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi