Skocz do zawartości

POMOCY chce zamontować wskaźnik ciśnienia oleju JAK ????????

DZIABA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ok wielkie dzieki za te wszystkie wskazówki. jak skończe prace to przejde sie do sklepu i zapytam ile by coś takiego mogło kosztować i ewentualnie kupie. jednak zanim sie za to wszystko wezme to musze zmienić uszczelki z papierowych na jakieś inne pod zaworem ssącym bo cieknie mi tam olej (pokrywka zaworów) co myslicie o silikonie wysokotemperaturowym ?? i jeszcze czeka mnie zrobienie wkońcu z elektryką bo chyba niemam ładowwania i dzisiaj musiałem jechać autobusem do pracy :) jak coś zrobie to napisze

• 4 miesiące temu...

nareszcie dodałem manometr 2,5 bar czyt (2,5 atm) wkręciłem go w miejsce które wskazał mi randy tata na kopalni dorobił mi śróbe z krućcem na którym zamontowałem węzyk prowadzący do rurki miedzianej (przewód chamulcowy) biegnącej wzdłuż ramy aż do główki tam połączyłem to znów kawałkiem wężyka z rurką miedzianą wyprofilowaną jak kierownica a na koniec znów węzyk do manometru. jako że manometr miał plastikową obudowe wpadłem na pomysł zrobienia obudowy z nierdzewki :) zaadoptowałem do tego celu zwykły garnuszek jakich pełno obecnie na rynku i za całe 4 złote dorobiłem sie ładnej obudowy :) wiadomo że taki garnuszek jest za długi i trzeba było go obciąć do odpowiedniej długości i że manometr okazał sie nieco mniejszy od średnicy garnuszka ale ten problem załatwiłem w ten sposób że na około zakleiłem go silikonem przeźroczystym i tak dla ładnego efektu wstawiłem 2 niebieskie diody led (po prawej stronie kierownicy mam zegarek również podświetlany na niebiesko) a teraz mam kilka wskazuwej jak by ktoś wpadł na taki sam pomysł jak ja odnośnie połączeń między rurkami miedzianymi a węzykiem to jak wiadomo nie dobrałem sobie idealnie średnicy między nimi tak że wężyk był luźny na rurce a nawet dociśnięcie obejmy na maxa nic nie dało :D poprostu wężyk nie podda sie tak bardzo :D więc wpadłem na pomysł zwiększenia grubości końcówki rurki za pomocą taśmy typu MC GYWER i za pomocą lut lampy lekko rozgrzałem końcówke wężyka i nasunołem na owiniętą wcześniej rurke po czym zacisnołem obejmą. ku mojemu zdziwieniu układ nie rozszczelnił sie do ciśnienia 8 atmoswer więc myśle że będzie ok :) moja rada !!! zanim wszystko zamontujesz sprawdź czy cały układ jest drożny i szczelny bo inaczej olej będzie ci kapał :) jak odpale maszyne to powiem wam ile wskazuje manometr :D ok tyle na dzisiaj bo nigdzy wcześniej nie pisałem tak długo hehe ciekawe kto to do końca przeczyta acha koszt zamontowania manometru wyniusł mnie 50 zł z czego najdroższy był manometr bo 30 zł