ratownik12 Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 cze wszystkim - ja mogę się podzielić się formacjami bo swojego horneta z włoch mam i już zarejestrowałem. Kupowałem od gościa który ma firmę zajmującą sie sprowadzaniem moto właśnie z włoch i razem z moto dostałem: -dowód rejestracyjny po włosku z odręcznym wpisem że moto wyrejestrowane w celu wywiezienia z kraju + tłumaczenie tego dokumentu przez tłumacza przysięgłego -certyfikat własności (taki z dużym hologramem) po włosku + tłumaczenie -przegląd techniczny polski -oświadczenie od gościa że przywiózł moto bez tablic (w urzędzie i tak napiszecie swoje że wy kupiliście od niego też bez tablic) -wpis do ewidencji działalności gospodarczej i dowód nadania nr regon gościa od którego kupiłem -faktura vat - która pełni "jakby" funkcję umowy kupna sprzedaży między tobą a gościem (tym w polsce oczywiście) z takim stosikiem papierów poszedłem do urzędu komunikacji i za 10minut wyszedłem z tablicą i tymczasowym dowodem - właściwy odebrałem tydzień później. Nikt nie pytał czy moto ma ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 to i ja sie dolacze kupilem juz (niestety/na szczescie) moto z wloch i mam komplet wloskich papierow (dowod i akt wlasnosci), spisana umowe z gosciem, ktory przywiozl moto do PL ale on "nie moze znalezc" zadnego dokumentu potwierdzajacego, ze jest wlascicielem moto (czyli jakiejs umowy z gosciem widniejacym w dowodzie rejestracyjnym). Jeszcze nie poszedlem ani do skarbowki do urzedu komunikacji, ale sie zastanawiam czy z tym zestawem papierow jestem w stanie wogole moto zarejestrowac...? jak ktos mialby jakies sugestie/uwagi/przemyslenia to bardzo poprosze (moga byc na priv jesli nie nadaja sie do publikowania w sieci) (; Dopiero teraz zauważyłem Twój post, sprawa się posunęła? Ja kupiłem bezpośrednio od włocha, miałem certyfikat, włoski dowód rejestracyjny i umowę, to jest cały komplet, który musi zostać przetłumaczony + badanie techniczne + opłata skarbowa. Z tym do wydziału i wsio, żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goodbeer Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Dopiero teraz zauważyłem Twój post, sprawa się posunęła? Ja kupiłem bezpośrednio od włocha, miałem certyfikat, włoski dowód rejestracyjny i umowę, to jest cały komplet, który musi zostać przetłumaczony + badanie techniczne + opłata skarbowa. Z tym do wydziału i wsio, żadnych problemów. dzieki za info. w sumie juz wiem jak rozwiazac swoj "maly klopot" ale jeszcze nie wprowadzilem go w zycie i faktycznie komplet dokumentow + umowa z wlochem wydaje sie najsensowniejszym kompletem papierow do bezstresowej rejestracji. miales umowe dwujezyczna, czy po wlosku i tlumaczyles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 dzieki za info. w sumie juz wiem jak rozwiazac swoj "maly klopot" ale jeszcze nie wprowadzilem go w zycie i faktycznie komplet dokumentow + umowa z wlochem wydaje sie najsensowniejszym kompletem papierow do bezstresowej rejestracji. miales umowe dwujezyczna, czy po wlosku i tlumaczyles? Dwujęzyczną, tłumacz tylko z tego co pamiętam przybija pieczątkę prawidłowości tłumaczenia. Nie będziesz miał problemu z zarejestrowaniem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hayabusarider Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Kupiłem motocykl sprowadzony z Włoch od firmy która go sprowadziła, otrzymałem Vakturę vat-marża, dowód rejestracyjny, certyfikat, wpis KRS,Regon. Zrobiony mam przegląd rejestracyjny.W Wydziale komunikacji chcą ode mnie VAT25, czy ja muszę to opłacić czy jak???Nie rozumiem po co im to potrzebne jak moto kupiłem na fakturę vat-marża.Możecie to wytłumaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vector Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Z tego co wiem to przy marży niestety musisz opłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi