golmar Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam!Trochę to nie ma związku z motocyklami ale z mechanika jak najbardziej. Chodzi mi o to ze zamierzam kupic półautomat spawalniczy (migomat) i nie wiem czy do niego potrzebny jest sam CO2 czy też jakas mieszanka gazów.Licze ze jacyś mechanicy/blacharze udzielą mi odpowiedzi.Sorki ze zamieszczam takie pytania ma forum dla motocyklistow ale sam tez jestem motocyklista.Pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakwas Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 wystarczy CO2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Z Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Jeśli zamierzasz spawać stal to albo Co2 lub Co2Ar ten drugi jest troche lepszy, spawy wyglądają ładniej ale jest droższy. Większość spawaczy stosuje Co2. Jeśli chcesz spawać aluminium wtedy potrzebny ci jest czysty Ar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golmar Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Wielkie dzieki za rade.Wiec powinienem takze kupic reduktor zeby byl do Co2 i Ar? Głównie bede spawal stal, ale byc moze kiedys przyjdzie pospawac jakies aluminium. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszJ Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 ja kiedys zawsze spawalem na CO2 to byla stal ale byl migomat z ARale aluminium nie mialem okazji spawaczawsze majster to robil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golmar Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Jeszcze jedno pytanko odnośnie butli.Czy tą samą butle można napełniać CO2 i Ar , czy są specjalnie przeznaczone do CO2 i Ar? Butle się wymienia w specjalnych punktach z gazami technicznymi czy można je w tych punktach napełniać?Nie wiem czy kupować nową czy używaną,bo skoro tylko da się wymieniać to nie ma sensu kupować nowej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golmar Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Jeszcze jedno pytanko odnośnie butli.Czy tą samą butle można napełniać CO2 i Ar , czy są specjalnie przeznaczone do CO2 i Ar? Butle się wymienia w specjalnych punktach z gazami technicznymi czy można je w tych punktach napełniać?Nie wiem czy kupować nową czy używaną,bo skoro tylko da się wymieniać to nie ma sensu kupować nowej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Z Opublikowano 13 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Butle się wymienia i nie wymienią ci bez specjalnej dopłaty butli po Ar na butle z CO2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golmar Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 A może ma ktos migomat firmy TELWIN(szczegolnie model Telmig 170/1 lub 180/2) i moze sie podzielic opinia na temat sprzetu tej firmy?Myslalem tez o BESTERZE, ale to strasznie drogie chociaz swoja jakosc ma,tylko ze na bestera byloby mnie stac na raczej slabej mocy 115A.Ma mi on sluzyc do wlasnego uzytku, nie do jakiegos zakladu.Za opinie bede bardzo wdzieczny. :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 14 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2007 Lepiej kupic cos uzywanego np Kemppi , praktycznie dowywotnia gwarancja i polecam maszyny na 400~. Jesli masz zamiar spawac i alu to musi to byc migomat z pradem stalym . Nie kupuj w MARKECIE np. Castorama , sprzet tam sprzedawany ma zanizone parametry, moj ojciec sie o tym osobicie porzekonal kupujac Bestera - jak sie potem okazalalo ten sam bester sprzedawany na market a w sklepie ze sprzetem spawalniczym to 2 rozne spawarki, mimo tej samej nazwy i typu ta marketowska miala znacznie gorsze trafo, ktore przegrzewalo sie wylaczajac tymczasowo maszyne z uzytku. Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi