Skocz do zawartości

problem ze wskaźnikiem poziomu paliwa

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do was bardzo dużą prośbę mianowicie jestem posiadaczem zephyra 550 i mam problem ze wskaźnikiem poziomu paliwa mianowicie sam czujnik umieszczony w baku działa bez zarzutów do samego wskaźnika poziomu paliwa który ani drgnie umieszczonego na obrotomierzu kable dochodzą i nie są przetarte, obawiam się że to problem natury zasilania tego układu można by zmierzyć miernikiem czy do wskaźnika poziomu paliwa umieszczonego w baku dochodzi jakie kolwiek napięcie a jeśli dochodzi to jakie?

Samo sprawdzenie jest szalenie proste wystarczy z bakuwychodzą dwa kable które są wpięte do małej kostki (jeśli kiedyś zdejmowliście bak to na pewno je trzeba odczepiać) tam trzeba sprawdzić zwykłym miernikiem czy dochodzi napięcie oczywiście po załączeniu stacyjki.

Był bym szalenie wdzięczny gdybyktoś s was to zrobił ponieważ sprawdzałem już wszystko a tego nie mam jak sprawdzić u mnie nie ma tam żadnego napięcia ale nie wiem, czy powinno być

Jeszcze raz proszę o pomoc w końcu my motocykliści powinniśmy sobie pomagać.

Pozdrawiam Piotr Kielce

ps. może ktoś wie jak sprawdzić sam wskażnik bo czujnik sprawdzałem i daje prawidłowy zmienny opur

No tego modelu to nic nie wiem, ale sprawdź, czy jeden z tych kabelków od czujnika paliwa jest połączony, z masą a drugi idzie do wskaźnika. Jeśli tak to dotknij na ułamek sekundy do masy ten wychodzący ze wskaźnika i biegnący do czujnika (oczywiście, przy włączonym zapłanie) i zobacz, czy wskaźnik zareaguje. Do wskaźnika powinny jeszcze dochodzić przynajmniej dwa kabelki + i - , sprawdź, czy przy włączonym zapłonie na plusie jest napięcie i czy minus nie jest przerwany.

Druga wersja to jak masz judasza (rezerwa) we wskażniku paliwa to wtedy jeden kabelek od zbiornika paliwa idzie na wskażnik a drugi do kontrolki rezerwy.

Jak przy chwilowym dotknięciu do masy kabli tych co idą do czujnika i przy prawidłowym zasilaniu nie będzie wskażnik dawał znaków życia to czeka cię wymiana na nowy.

Mogę się jednak mylić ale do tej pory mi się ta metoda sprawdziła, jednak radzę poczekać na opinię innych fachowców przed podjęciem experymentów.