Zuzka Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 A tak na marginesie co to jest ten astygmatyz ?Próbowałem znaleść w necie ale w końcu nie wiem na czym polega ta wada. Tak ogólnie chodzi o to, że rogówka jest krzywa i promienie świetlne przechodzą przez nią niestandardowo :buttrock: Przy krótko/dalekowzroczności obraz powstaje za daleko lub za blisko (=> jest niewyraźny), astygmatyzm powoduje, że różne promienie tworzące obraz skupiaja się w różnych miejscach(=> obraz zniekształcony). Mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aina Opublikowano 8 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 No nie dosłownie ;:icon_rolleyes: tw astygnatyzmie jest taz poprostunie widisz bardzo dokładnie jak nioormalnym okiem chociaz\ w niktórych przypadkach tak jak u mnie widze wszystko tylko czytac małych literek nie moge :icon_biggrin: ale bez okularów widze dobrze :icon_mrgreen: Kolezanka ma racje ale wytłumaczyła to bardziej jak lekaz :D ja wytłumaczyłam na sobie :) pozdrawiam :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi