RayoV6 Opublikowano 17 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2006 Kupiłem motocykl sprowadzony z Włoch. Dostałem fakturę VAT i oryginalny włoski dowód rejestracyjny z adnotacją o wyrejestrowaniu, wraz z jego przysięgłym tłumaczeniem.Wiem, że pierwszy ruch to przegląd zerowy. Pytanie 1: Jakie papiery są potrzebne na takim przeglądzie ?Pytanie 2: Czy w wydziale komunikacji mogą czegoś jeszcze ode mnie żądać?Pytanie 3: Ile kosztuje OC na 450 cm3 ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RayoV6 Opublikowano 30 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 Mam problem, bo na fakturze jest VAT/marża i nieodzownym w tym wypadku staje się dokument VAT-25.Aby go uzyskać, musiałbym odesłać handlarzowi ze Świdnika komplet oryginalnych dokumentów, a handlarz mnie widocznie zaczyna robić w konia, bo kontakt z nim staje się coraz trudniejszy.W Urzędzie Skarbowym otrzymałem informację, że ja tego zaświadczenia (VAT-25) nie uzyskam. Wydział Komunikacji twierdzi, że tego motocykla nie zarejestruje.Czy to znaczy, że wycieczka do Świdnika staje się powoli koniecznością?Mam na myśli "awanturę" z handlarzem, bo teraz w zasadzie to już mi ten motocykl nie jest potrzebny. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 1 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2006 Ad. Pyt. 1. Na przeglądzie styknie Ci dowod rejstracyjny włoski.Ad. Pyt. 2. W wydziale komunikacji będą żądać: Vat-25, dowodu rejstracyjnego włoskiego+wymeldowanie tego pojazdu, przeglądu zerowego,umowa kupna-sprzedazy, tłumaczenia tych dokumentow, znaczki skarbowych i potwierdzenia opłaty chyba koło 200zł, ktora robi sie w kasie urzędu jesli takową posiada najlepiejAd. Pyt. 3. Nie wiem, ale najlepiej motocykl ubezpieczać w PZU, mają chyba najbardziej znosne stawki. Wiem,że jest tez jakaz zniższa za ubezpieczanie sprzętu kupionego w UE, czy cos w tym rodzaju, ja tak miałem. Ale nie rozumiem dlaczego nie możesz uzyskać tego VAT-25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RayoV6 Opublikowano 1 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2006 Ale nie rozumiem dlaczego nie możesz uzyskać tego VAT-25. Bo to nie ja sprowadziłem ten motocykl, tylko handlarz. On powinień był to zrobić, a nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobik Opublikowano 1 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2006 Aha. O to biega. Czyli wygląda na to, ze to jest taki legalny handlarz. Bo wielu tak robi, że sprowadza sprzety i ty kupujesz od niemca, a nie od handlarza. W ten sposob handlarz, pośrednik unika wielu papierkowych spraw. Skoro jednak twoj handlarz prowadzi działalność to musi sie tym zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@LY Opublikowano 1 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2006 powiem Ci tak nie wiem jak wyglada ta faktura i ona komplikuje sprawe, bo zapewne jest wystawiona na tego handlarza. Zrob tak jesli chcesz jezdzic tym moto: olej fakture i napisz sobie umowe pomiedzy Toba a ostatnim wlascicielem wynikajacym z dokumentow. Napewno nie bedzie problemowpozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi