Skocz do zawartości

Istalacja elektryczna w RD 80

romek :)
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pewien gościu spytał się mnie czy udało by mi się zrobić istalacje ele. w RD 80 od postaw. Robiłem już instalacje w simsonie komarze motoryne jawie 50 i poprawiałem w jawie 350. Kolega z innego forum dał im shemat istalacji ale od DT 80 i powiedział ze jest taki sam. To RD to składak rama jest 90r. a silnik MX fachowo mówiąć :icon_razz: chłodzon powietrzem ale mówi że jest starszy od ramy. A teraz pytania :biggrin: czy trudna jest taka instalacja do wykonania,czy ma ktoś może taki schemat (bo nie znlazłem pod 80 na forum), jaki tam jest kurna zapłon platynkowy czy moduł. I w ogóle to gościu pokazał mi "pęczek" kabli i powiedział że to jest istalacja :icon_razz:. Co tam się składa na istalacje.

Za wszystkie próby pomocy wielkie dzięki :biggrin:

Heh nie jest trudno zrobic tam instalację....Silnik ma normalny przerywacz i prądnice 6V...więc cewke tez musisz 6V wstawić jak ja podłaczyc to już wiesz wiec nie będę tlumaczył....ogolnie instalacje zrobisz jak uwarzasz bo możesz sobie pozwolic na dowolnośc co będziesz zalączał stacyjką co nie a co przelacznikami na kierownicy.....schemat sam możesz sobie stworzyć więc to nie klopot....z nilnika idą chyba 3 przewody jak się nie mylę...+ od pradnicy, przerywacz i biegu neutralnego ..... musiał bym sprawdzić który jest który bo nie pamiętam (czarny z białym paseczkiem to + pradnicy...podlacz go przed diode mocy do + akkumulatora tak żeby blokowala prąd z akku w kierunku prądnicy) zólty zdaje się ze przerywacz.....jak chcesz jakieś jeszcze informacje to sprawdze u siebie w motorku :icon_razz: ale moja instalacja tez jest nieco przerobiona :icon_razz: