MrRat Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Witam wszystkich szanowych motomaniakow.Mam taki duzy problem z urzedasami.Niech mi ktos wyjasni jak to jest, opisze moja sytuacje: Posiadam prawo jazdy kategori B, od 8 lat i mam badania na to prawko wazne bezterminowo. Teraz robilem kategorie A, lekarz wystawil mi zaswiadczenie lekarskie w ktorym zaznaczyl ze przeszedlem badania na kat A reszte czyli b, c, d skresil. I wlasnie qur....... dzisiaj dostalem papiery z wpwp ze mam zle zaswiadczenie lekarskie bo lekarz skreslil mi badania na kat B i podobno takie zaswiadczenie nie moze byc ??? Ja tu czegos nie rozumiem, a co ich obchodza moje badania na B, jak ja robilem kategorie A i takie zaswiadczenie lekarz mi wystawil ?? Niech mi ktos poda na jakiej podstawie prawnej odrzucili mi to zaswiadczenie bo dla mnie to jest po*eb............................................. normalnie to co sie u nas dzieje to jest szczyt glupoty. Jutro sie do niech wybieram i chcialbym zrobic maly dym jezeli mam racje a oni sobie ze mna w chu.... leca. Prosze o jakies konkretrne odpowiedzi i najlepiej jakies ustawy. Egzamin zdalem 13 lipca i dalej nie mam prawka ;((((((((((((( POZDRAWIAM i dziekuje za konstruktywne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Popieram Cię nie będe się wypowiadał na temat urzędników... Wątpie żeby była na to jakaś ustawa. Jak nikt nie znajdzie czegoś takiego to powiedź żeby przedstawili ją w urzędzie jak mają rację (w co wątpie)... Ja nie miałem takich problemów bo robiłem obydwie kategorie odrazu. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Na wszystko jest przepis, tylko czasami trudno sie domyslic gdzie madry ustawodawca nazwie interesujaca nas ustawe lub rozporzadzenie. Ale ok - szczegoly. Obawiam sie, ze urzad ma racje. Podstawe stanowi rozporzadzenie:ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 21 stycznia 2004 r.w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami § 7 tego rozporzadzenia:10) data ważności uprawnienia - data określona w orzeczeniu lekarskim dla przeprowadzenia ponownych badań lekarskich w zakresie określonej kategorii prawa jazdy lub znak „-”, jeżeli dla określonej kategorii prawa jazdy w orzeczeniu lekarskim nie ustalono tej daty lub orzeczenie wydane zostało z bezterminową datą ważności, przy czym: a) w zakresie kategorii A, A1, B, B1, T i B+E prawa jazdy - za datę ważności tych uprawnień przyjmuje się jedną datę określoną w najpóźniej wydanym orzeczeniu lekarskim; zasadę tę stosuje się również w zakresie kategorii C, C1, D, D1, C+E, C1+E, D+E i D1+E, z zastrzeżeniem lit. b-d, Jak widzisz date waznosci uprawnien ustala sie na podstawie najpozniejszego orzeczenia lekarskiego. Jesli ostatnie badanie dotyczy tylko kat.A to w swietle tego rozporzadzenia "tracisz" orzeczenie lekarskie odnosnie zdolnosci do prowadzenia pojazdow z kat. B. Pozostaje Ci odnalezienie lekarza i prosba o sprostowanie wystawionego zaswiadczenia. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrRat Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Na wszystko jest przepis, tylko czasami trudno sie domyslic gdzie madry ustawodawca nazwie interesujaca nas ustawe lub rozporzadzenie. Ale ok - szczegoly. Obawiam sie, ze urzad ma racje. Podstawe stanowi rozporzadzenie:ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 21 stycznia 2004 r.w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami § 7 tego rozporzadzenia:Jak widzisz date waznosci uprawnien ustala sie na podstawie najpozniejszego orzeczenia lekarskiego. Jesli ostatnie badanie dotyczy tylko kat.A to w swietle tego rozporzadzenia "tracisz" orzeczenie lekarskie odnosnie zdolnosci do prowadzenia pojazdow z kat. B. Pozostaje Ci odnalezienie lekarza i prosba o sprostowanie wystawionego zaswiadczenia. Dzieki bardzo za wyczerpujaca odpowiedz, no to nie zrobie dymu, a szkoda, ale dla mnie to jest chore to co pisze w tej ustawie, no ale coz takie zycie. POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi