sims Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Witam Pytanie dotyczy Simsona skutera KR51/1 K - czyli tzw. Simsona Schwalbe. Przyszla pora na wymiane oleju w skrzyni biegow. Nigdy tego do tej pory nie robilem w tym motorze - i zastanawiam sie gdzie znajduje sie wlew? W niektorych opisach w sieci pisza zeby olej wlewac przez otwor kontrolny poziomu oleju - tzn z lewej strony silnika po odkreceniu 2 srub i zdjeciu zaslepki - obok nozki zmiany biegow. Jakos nie jestem pewny czy tak ma byc na pewno. Wersji silnika KR51 bylo kilka i nie wiem czy nie trafilem na opis innej wersji. Czy na pewno trzeba wlewac olej do silnika "pod katem" - bo ten otwor jest tak umiejscowiony ze albo trzeba przechylic motor na prawo albo uzyc lejka? Inaczej chyba sie tamchyba nie da wlac oleju przez ten otwor. Jest jeszcze inna sprawa - na gornej czesci silnika jest wkret o srednicy chyba 20 mm - i do tej pory myslalem ze to wlasnieto jest wlew oleju. Po odkreceniu tej sruby - widac ze jest tam w srodku jakis taki bolec blokujacy wejscie glebiej do silnika - nie wiem - byc moze to jest ten wlew? Ma ktos doswiadczenie z tym typem motoru?Gdzie w koncu lac ten olej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi