Skocz do zawartości

Jawa nie Jawa - CZ180

Sobki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem od roku posiadaczem CZ180 model 487.5. Miałem zamiar ( Syn i ja ) nauczyć sie jeżdzić,

pobawić sie i przesiąść sie na coś wiekszego. Kupilismy nowy moterek ale stary ......... nas się

trzyma. pomimo, że stan estetyczny wspaniały, techniczny proporcjonalny do przebiegu 10.800 km

nie widać nabywców. zaczynam mysleć o jego wartości kolekcjonerskiej. Wprawdzie jest "młody",

rok produkcji 1996 ale to właśnie na nim zakończyła istnienie Firma CZ. Na poczaktu lat 90' kupiła ja

włoska Cagiva. Wprowadziła wiele unowocześnień: 12V instalacja, alternator Ducatii, elektroniczny

zapłon Ducatii, pomkę oleju Mikuni, tarczę hamulcową z przodu. Co gorsza zwiększyli pojemność do

176, 8 ccm, co chyba komplikuje użycie części od starej Jawy 175.

Powoli przyjmuje do wiadomości, że szkoda oddać ją za grosze, do katowania po lesie i chyba trzeba

zabac o podtrzymanie stanu obecnego a może i go poprawiać.

Tyle wstepu.

Uprzejmie proszę o informacje np. linki do stron na temat tego motoru, ew. informacje na

temat współzamienności części z Jawą. Niedawno zobaczyłem, że klocki pasuja od Jawy 350. Ciekawe

jak jest z tarczami sprzęgła, które narazie działa prawidłowo, ale poprzedni właściciel przestrzegał mnie,

że zbliża się czas wymiany. Inny temat czy mogę użyć zębatek od Jawy.

Niepokoi mnie też występujące falowanie obrotów ( czasami, głównie gdy jeszcze jest zimny ).

Może ktos ma jakąś serwisówkę do niej, co pozwoliłoby mi usunąc pewne drobiazgi jak niedziałający

czujnik biegu neutralnego.

Gdzie ew. można liczyć na pomoc w tych i być może nowych problemach.

Tak. Tak. chyba mam "młdego weterana" a przynajmniej podobne problemy.

Pozdrawiam. Liczę na dobre, merytoryczne rady.

Sobek - senior

• 3 tygodnie później...