Skocz do zawartości

znowu RS pytanie

(Borys)
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec... Zrobiłem motor i przejechałem sie nim w sumie 2 razy po podwódku i na 2 dzień mój brat sprawdził ze nie ma oleju w skrzyni... wiec nie jeździłem juz kupiłem nowy olej (80W gestość) i po zalaniu oleju przejechałem sie raz potem dolałem oleju i przy jeździe po puszczeniu sprzegła tak dziwnie cos dzwoniło coś ala brzeczenie łańcucha ale to chyba nie to.... co moze tak brzeczeć ?

JESZCZE JEDNO

jak odpale motor i wżuce 1 a potem luz to brzeczy w miare głosno a jak wcisne spowrotem sprzegło to juz nie brzeczy albo duzo Ciszej(koszyk sprzegłowy??) co myslicie?

Edytowane przez (Borys)

Kolejy objaw... Po umyciu motoru chciałem sie przejechać odpaliłem na sprzegle wżucam 1 motor szarpneło do przodu i zgasł tak jakby sprzegło nie dokońca działało -> na zgaszonym motorze jak wcisne sprzegło i wzuce biegi go pcham to strasznie ciezko idzie prawie tak samo jak na biegu Czym to moze być zpowodowane

:D

Nalałeś nieodpowiedniego oleju do skrzyni i Ci się tarcze sklejają. Sprawdź jaką powinien mieć lepkość olej do twojego moto. Jak nie masz żadnej instrukcji, to na korku albo w jego okolicach powinno być napisane.

Acha, druga sprawa moze też być. Łącząc twoje dwa posty, można wywnioskować, że coś Ci się z mechanizmem wysprzęglania porobiło i nie wysprzęgla Ci do końca.

Sprawdź najpierw to, tzn czy wciskając klamkę sprzegła nie czujesz najpierw słabszego oporu, a potem większego. Bo to by znaczyło że jest zbyt duży luz pomiędzy trzpieniem wysprzęglika, a koszem sprzęgłowym.

Jeżeli to nie to. Sprawdź olej.

Pozdro :D

Edytowane przez roger