Bartas Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Z racji tego, ze kiedys moto kupilem za swoje, ale zeby zaoszczedzic na OC jestem wpisany jako wspolwlasciciel i korzystam ze skladek ojca. Jednak jest to tylko pozornie dobre rozwiazanie. W razie jakiegos incydentu ( oby ich nie bylo) ojciec traci cale skladki, mimo ze na moto nie jezdzi ( wtedy ja wisze). Chcialym placic OC na siebie, a nie przez ojca. Jak to zrobic, czy trzeba dowod jakos wymienic czy jakos tak, zebym to ja byl wlascicielem, a nie wspolwlascicielem? Czy wystarczy to zalatwic przez PZU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Obawiam sie, ze samego OC nie da sie zmienic, bo jest ono nijako "przypisane" do pojazdu, ktory ma przeciez dwoch wlascicieli. Najskuteczniej byloby to zalatwic raz a skutecznie - a wiec stac sie jedynym wlascicielem motocykla. Z racji relacji ojciec-syn najlepiej zrobic to poprzez umowe darowizny udzialow ojca. Do kwoty 9.500 zl (z jakimis tam groszami) darowizna taka jest wolna od podatku. Zostaje wiec udac sie z umowa darowizny do wydzialu komunikacji i wyrobic nowy dowod rejestracyjny. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Musisz to załatwić w wydziale komunikacji tam wszystko powiedzą. A co do zawarcia ubezpieczenia tylko na jednego właściciela gdy w dowodzie są współ właściciele to sie nieda.Wydaje mi sie że będziesz musiał wymienić dowód. POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi