Skocz do zawartości

FELGA 15' chopper ??!?!

Komandos
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

co do samego wykonania:to po zeszlifowaniu felgi wymierza sie 40 otworow ktore wyciska sie kulka na prasie,potem naiwerca sie otwory w odpowiednim kierunku w jakim ma isc szprycha,szprychy kupujesz na wymiar.Latwo powiedziec trudniej zrobic

a zastanow sie jeszcze np nad 16'' felga, podobnie wyglada a roznica predkosci to ok 10 KM/h

hmm!

wymierzenie takich otworów tez byłoby cięzko..! ale pozycze sobie chyba od kogos taką felge juz zrobioną i bede kombinował..! i muszę sobie załatwic kogos kto dysponuje prasą..! ;/ moze macie jakies kontakty gdzies na Śląsku??

A z tą felgą 16' to musze jeszcze dokłądnie przeanalizować..! bo jak szukałem opony 15' o fi 60cm (radialnej) :? to ciezko było znaleźc, wszedzie tylko min 70-80 :? :? to wole nie myslec co bedzie z 16'

Ja znam takie firmy. Np zakłady "Chemitex" Łódź; Fabryka Szlifierek "JOTES" Łódź; Fabryka Szlifierek "PONAR" Łódź; Instytut Eksploatacji Maszyn Łódź; ZUM Łódź; Fabryka Maszyn Górniczych Piotrków Tryb; Zakłady DELTA Piotrków i mogę wymienić jeszcze ze dwadzieścia innych. Pytanie tylko, czy cię stać, bo np w Chemitexie za frezowanie łoża w karterze silnika K-750 pod prądnicę maluchowską (trwało to niecałe 30 min łącznie z ustawieniem frezarki) biorą jedyne 200 zł + VAT, ale wszystko robią na poczekaniu :-D

wymierzenie takich otworów tez byłoby cięzko..! ale pozycze sobie chyba od kogos taką felge juz zrobioną i bede kombinował..! i muszę sobie załatwic kogos kto dysponuje prasą..! ;/ moze macie jakies kontakty gdzies na Śląsku??

A z tą felgą 16' to  musze jeszcze dokłądnie przeanalizować..! bo jak szukałem opony 15' o fi 60cm (radialnej)  :?  to ciezko było znaleźc, wszedzie tylko min 70-80  :?  :? to wole nie myslec co bedzie  z 16'

wymierzenie???? dlaczego? bierzesz miare krawiecka do okola felgi to co wyjdzie dzielisz przez 40 i wychodzi co ile nalezy napunktowac....czysta matematyka

a z oponami to chyba nie szkukasz tam gdzie powinienes?? ja zlapalem kontakt na "Wielkim" bazarze w poznaniu,czyli w rzeczywistosci najmniejszym,cena 50 - 80 za uzywke,poza tym 1 dobra opona starczy powiedzmy do smierci motocykla,bo chyba laczow palic nie bedziesz :notworthy:

hmmm! dzieki chopaki! :notworthy:

a dlaczego własnie 40 otworów?? mozecie mi cos tutaj przyblizyc?

i co ze szprychami, nyplami??

a z wierceniem tych wymierzonych dziur pod kątem to juz musze na bank nie zrobie... bez sprzetu! co zrobic!?? wiertarką tego idealnie pod kątem nie nawierce..;/!!!! co prawda znalazłem juz jednego kolesia co robi takie rzeczy ale pewnie sobie duzo zazyczy.. wolałbym sam sobie poprobowac cos zrobic... raz, drugi i sie naucze.. (jesli sie wogole da to zrobic za pomocą domowego warsztatu..!?)

poradźcie!!!

Dlatego 40, że Junakowski bęben ma 40 otworów na szprychy. Chyba, że zakładasz jakiś bęben od japonii (albo Jawy czy Iża), wtedy może 36? Ale przecież sam napisałeś, że motocyklami zajmujesz się już dość długo, tzn robieniem ich od podstaw, więc chyba to wiesz :-D :-D :-D

a z wierceniem tych wymierzonych dziur pod kątem to juz musze na bank nie zrobie... bez sprzetu!

jak juz bedziesz mial wicisniete "dolki" w feldze, to napunktowujesz w odpowiednim kierunku i wiercisz zwylka wiertarka,najpierw ciekim a potem wlasciwym wiertlem,oczywiscie felga musi byc porzadnie zamocowana

Z junakiem robię pierwszy raz..! mowiąc o składaniu motocykli miałem na mysli.. budowę ram..! :] z Kołami nigdy nie miałem okazji robic..! zawsze sie dokładało... gotowe..!! a ze beben junaka ma 40 to sie dopiero teraz dowiedziąłem..! nigdy w rece tego nie miałem... bo dopiero robie kosztorys..!