Skocz do zawartości

problem z zapłonem (K-750)?

marian197606
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

mam pytanie: jak ustawić zapłon w motorze( K-750) w którym silnik nie ma specjalnego okienka i znaków do regulacji kąta wyprzedzania załonu? Potrzebna są jakieś specjalne" narządy" czy jest na to jakis prosty sposób?

Wiem że jest jakieś urządzenie, zdaje się mikrometr, który wkręca się w miejsce świecy tylko czy działa to w kaśce?

pozdrawiam

Gość Anonymous
Wiem że jest jakieś urządzenie, zdaje się mikrometr, który wkręca się w miejsce świecy tylko czy działa to w kaśce?

Niestety nie . Normalnie skręc wszystko i powinno działac i tak zapłon jest reczny :mrgreen:

Gość Anonymous

Noto sprawc podstawe aparatu zapłonowego,tam gdzie obracają sie platyny. Miedzy platynami a korpusem nie może byc luzu tzn.nie powinny sie sówac góra dół tylko obracac z minimalnym luzem ! Jak tam jest wytarte to platyny sie unoszą a nie obracają!!! I wtedy przerwa na platynie kasuje sie do zera i gasnie ot i cała filozofia :mrgreen:

Opuznij zapłon i sprawdz przerwe

Ok dzięki serdeczne, jak tylko będę miał chwilę to pokombinuję przy tym aparacie i jak by co będę dalej drążył temat :D

pozdrawiam

[ Dopisane: 12-07-2005, 22:38 ]

Witam ponownie ,

trochę długo to trwało ale wreszcie udało mi się zajrzeć do sprzęta. Aparat wygląda w porządku, nic się nie suwa i nie unosi tylko elegancko obraca. A tak przy okazji to gdzie są te platyny? W aparacie jest tylko jedna płytka która się obraca. Może to durne pytanie ale w temacie mechaniki (a zwłaszcza motocyklowej )jestem trochu zielony- to mój pierwszy sprzęt i dopiero "wgryzam się w temat".