Skocz do zawartości

SZERSZA OPONA

mikaels
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie do Forumowiczow, czy miał ktoś doswiadczenia zwiazane z założeniem szerszej opony do moto? Moj Savage ma 140/80 15 i zastanawiam sie czy możnaby wzisnąć 150/80, czy istnieje wogole szansa cos takiego wykombinowac. Jesli macie informacje na ten temat, prosze o pomoc :)

Może trochę nie z tej beczki, ale widzialem próbę założenia do Transalpa na tył szerszej gumy. Nie był to mój motocykl więc nie miałem okazji pojechać, ale właściciel twierdził, że nie da się tak jeździć i zmienił na oryginalny rozmiar. Szczególnie był blady po przejechaniu kilku zakrętów w większym pochyleniu.

Chyba nie jest to najlepszy pomysł, bo zmienia się geometria. Nawet jak narysujesz na kartce miejsca styku opony i drogi to przy szeszej gumie np z tyły masz przeniesiony punkt styku tylnej opony bliżej środka zakrętu - czyli jakbyś zacieśniał zakręt. Coś mnie to nie przekonuje do samodzielnych prób poprawiania fabryki.

Do tej pory we wszystkich swoich motocyklach kombinowalem ze zmiana szerokosci i profilu opony. Uwazam, ze zmiana szerokosci o 10mm nie ma duzego wplywu na prowadzenie motocykla, choc moze utrudnic nieco skladanie sie w zakretach. W duzym stopniu zalezy to od szerokosci felgi. Zmiana profilu na nizszy poprawia stabilnosc w zakretach. Na twoim miejscu rozgladnalbym sie za 150/70 lub kupil w oryginalnym rozmiarze brytyjskiego avona ,ktorego opony zwykle sa o 10mm szersze niz podaje katalog.