Skocz do zawartości

No i kupiłem pierwszego weterana - Pannonia T5 z 1967 r.

Hubert
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No kurde, sprzecior czaderski. Sam tez miałem kiedys krótki romans z Pannonią, ale zbyt krótki żebym służył Ci radą w kwestii tego zacnego pojazdu. A co do swiecy, to ogólna rada- zdejmij głowicę, wkręć świecę i zobacz. Gwinit świecy nie może wystawać do wnętrza komory spalania, bo jak Ci obrosnie nagarem, to jej już w zyciu nie wykręcisz, o możliwosci spotkania sie zbyt długiej świecy z tłokiem nie wspomnę. Musi byc minimalnie krótszy, od bidy równy z długoscia gwintu w głowicy.

Gryf MC Poland

witam!

co do świecy to cyt. z instrukcji obsługi moto: "Zaleca się świecę zapłonową o

wysokiej wartości cieplnej z gwintem M14 x 1,25: V 3, Bosch 225 lub inną

świecę dobrej marki fabrycznej odpowiadającą takiej samej wartości

cieplnej" czyli rozmiar standartowej świecy motocyklowej !

a co do fotki to Twój okaz całkiem nieźle się prezentuje, z tego co zauważyłem to w moim jest inne tylne światełko no i nie brakuje mi gum na boki zbiornika paliwa :mrgreen: aaaa i zastanawia mnie jeszcze jedno, a mianowicie w mojej "pani" było jeszcze lusterko montowane do wnętrza kierownicy z lewej strony, takie fajne zgrabniutkie, ciekawe czy ono jest oryginalne czy też poprzedni właściciel sam je zamontował

pozdrowionka !!!

Dzięki za informacje o świecy. Jakoś mi to umknęło podczas przeglądania instrukcji.

Jeśli chodzi o lusterko, to z tego, co ja pamiętam, fabrycznie chyba go nie miały. Mój ojciec też sobie zamontował takie ustrojstwo wpuszczane do kierownicy, ale to była jego inicjatywa. Pamiętam bowiem sprzęt bez tego lusterka i bez śladu mocowania. W moim egzemplarzu też jest rozcięta rączka w tym miejscu, zatem, wnioskuję, ze cosik takiego też było zamontowane.

Gumy na zbiornik mam, tylko były szorowane. Teraz wygladają jak "funkiel nówka sztuka, nie bita, Panie, od pierwszego własciciela", jeśli nie liczyć spękań, oczywiście.

Udało mi sie też dołożyć dwa nowe zdjęcia do poprzedniego postu - coś mi wczoraj komputer odmawiał współpracy i nawet jestem trochę zdziwiony, że udało mi się go zamieścić - wysyłałem kilkakrotnie, ale w tym czasie wywracała mi się przeglądarka.

Pozdrawiam

Hubert

Teraz czas na moje małe co nieco w sprawie lusterka.

Wiekszosc jest w opisach podzdjeciowych. Jezeli cos zle powiedzialem korygujcie.

A no i jeszcze uwaga. Pannonki byly b. wrazliwe na swiece o za wysokiej temperaturze samooczyszczania, wystarczyla teoretyczna swieca dobrego rodzaju, lecz z mala odchylka produkcyjna i byly duze klopoty. warto na to zwracac uwage.