Skocz do zawartości

Ubezpieczenie moto z drugim kierowcą w UK

tomis69
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Planuje zakup motocykla, ale ubezpieczenie jest koszmarnie drogie, a wiem że lepiej nie ściemniać w formularzach bo i tak wszystko wyjdzie jak coś się stanie. Chcę kupić coś pokroju zx6r 2003-2007 lub gsxr 600 k3-k6.

1. Czy mogę kupić moto na siebie, a w formularzu ubezpieczyć jako pierwszego kierowcę kogoś innego, a siebie wpisać jako dodatkowego kierowcę?

2. Czy mogę ubezpieczyć motocykl jak przy pytaniu nr.1, ale na osobę która posiada wyłącznie prawo jazdy na samochód (czyli nie ma prawa jeździć tym motocyklem)? Osoba ta ma brytyjskie prawo jazdy.

3. Ubezpieczając moto jak wyżej zalicza mi się to do NCB??

4. W formularzu pytają od kiedy posiadam prawko. Mam podać datę uzyskania polskiego prawa jazdy czy to bez znaczenia i mam podać date uzyskania brytyjskiego prawa jazdy i jestem traktowany zupełnie jak świeży kierowca?

5. Osoba na którą chce ubezpieczyć moto posiada jakieś 5-6 lat brytyjskie prawko i jest koło 50tki. Czy jest sens bawić się w takie coś czy lepiej budować od początku moje zniżki? Wiem że od 25 roku życia jest brak zwyżki za wiek, ale wydaje mi się, że na obecną chwilę różnica w cenie jest zbyt wielka, aby był sens ubezpieczania na siebie.

Mam 24 lata, a polskie prawko od 2010. Na dniach chcę je wymienić na brytyjskie.