Marcin17Tbg Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) Witam, posiadam Burgmana 125 z 2008 r. Silnik już na wtrysku. Mam z nim mały problem... Ciężko odpala, a jak się już uda go odpalić to nie trzyma wolnych obrotów. Sprawdzone było:- sprężanie 8bar (bez szału ale powinno wystarczyć)- rozrząd ok- luzy zaworowe ustawione- nowa świeca- akumulator ok- wtryskiwacz po wykręceniu daje ładną mgiełkę paliwa Liczniki pokazały 2 błędy: sondy lambda i czujnika podciśnienia. Obie rzeczy zostały wymienione i nie pokazują się inne błędy. Wszystkie pozostałe czujniki zostały sprawdzone z serwisówką i wyglądają na sprawne, tak samo zostały sprawdzone przewody podłączone do tych czujników, czy któryś nie jest przerwany i znowu wszystko ok. Dlaczego uważam że to może być wina modułu? Na korpusie przepustnicy jest taki powiedzmy silniczek krokowy który reguluje wolne obroty, po odkręceniu go i włączeniu zapłonu ładnie się rusza, najpierw wysuwa się do końca, potem troszkę cofa itd W każdym bądź razie działa. Po odpaleniu silnika z wykręconym tym silniczkiem krokowym jeśli odpowiednio zatka się palcem otwór w korpusie przepustnicy można uzyskać równe, wolne obroty. Próbowałem również przełożyć całą przepustnicę z silnikiem krokowym i czujnikiem przepustnicy od innego skutera i skutek był ten sam. Dlatego uważam że winowajcą może być moduł... I teraz moje pytanie/prośba. Czy jest jakaś osoba na forum która posiada takiego Burgmana tyle że sprawnego? Chciał bym sprawdzić mój moduł w sprzęcie który działa. Moduł jest łatwo dostępny, nie trzeba nic rozkręcać, jest umieszczony pod siedzeniem, więc wystarczy otworzyć siedzenie, wypiąć 1 wtyczkę i podpiąć mój do testu. Podpięcie mojego modułu nie spowoduje żadnej awarii w Waszym sprzęcie, a będzie można sprawdzić czy jest dobry czy zepsuty. Fajnie by było jak by znalazła się taka osoba okolic Krakowa, wtedy mógłbym podjechać osobiście. W grę wchodzi również wysyłka mojego modułu do osoby która nie mieszka w okolicach Krakowa. Oczywiście za Waszą pomoc bardzo chętnie się odwdzięczę, jestem otwarty na propozycje. Pozdrawiam Edytowane 29 Października 2014 przez Marcin17Tbg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi