Skocz do zawartości

Suzuki EN-125 A2 - na co uważać przy zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów i koleżanki na dwóch kółkach.

Na początku przyszłego miesiąca będę nabywał drogą kupna ww motocykl. Rocznik 2005, przebieg ok 7k mil, podobno nie bity jakoś poważnie, ale upuszczony kilka razy. Mechanicznie do roboty są zegary, które zostały roztrzaskane przy niefortunnym upadku na słupek na skrzyżowaniu, reszta to kosmetyka - tu brudne, tu trochę rdzy itp. Cena bardzo okazyjna, bo tylko 550 GBP, gość wydaje się też mieć konkretny powód do sprzedaży - jego córka zdała MOD 2 i przeskoczyła wyżej, więc 125cc jest im zbędne.

Szukałem info na temat zakupu używanego moto i spędziłem trochę czasu na czytaniu i oglądaniu poradników, więc wiem na co generalnie zwracać uwagę. Dodatkowo pojedzie ze mną znajomy, żeby w razie czego wylać mi przysłowiowy kubeł zimnej wody na łeb.

Co nurtuje mnie najbardziej - czy ten motocykl miał jakieś bardzo typowe dla siebie przypadłości (np coś jak te pękające ramy w Ninja), na które powinienem szczególnie uważać? Może jakaś wada typowa dla rocznika? Cokolwiek na co trzeba patrzeć? Szukałem konkretnego info ale nie wpadło mi w oczy nic szczególnego, dlatego pytam tutaj.

Z góry dzięki za pomoc.

Lewa!

post-75846-0-97833500-1399066322.jpg

post-75846-0-62002500-1399066323.jpg

To fotki poglądowe, ale właściciel mówi, że są mylące - motor wymaga nieco czułości, żeby tak wyglądać :D

"Suzuki maj motór maj lajf"
En-125 2a '05 | GPZ500S '89 | Bandit 600N '97 | ZX-6R '96 | En-125 2a '05