Skocz do zawartości

Problem w US z VAT-25

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

Kupiłem motocykl Yamahe XJ600 na angielskich tablicach, umowę podpisałem oficjalnie w Anglii z Polakiem który tam mieszka. Przed kupnem osoba która miała to moto, zrobiła na moje dane przegląd okresowy w Polsce gdyż moto stało kilka lat w garażu w UK. Potem podpisaliśmy umowę.

Złożyłem wszytskie dokumenty, tłumaczenia w US z przeglądem technicznym i czekałem sobie na VAT-25. Z ciekawości zadzwoniłem do US czy może będzie dokumencik wcześniej. Okazało się, że przegląd motocykla został wykonany na terenie Polski 7 dni przed datą podpisania umowy kupna-sprzedaży na terenie UK. Wiem, że będę musiał złożyć wyjaśnienia na piśmie a może nawet stawić się osobiście celem wyjaśnień. W jaki sposób motocykl miał przegląd w Polsce, skoro znajdował się w UK i tam też podpisałem umowę (nagłówek na umowie jest z UK)

Dlatego chciałem prosić was o radę jak taką sprawę rozegrać.

Pomysł mam następujący:

Szukając motocykla, usłyszałem o Polaku który chce sprzedać swój pojazd. Ponieważ nie znam się na mechanice pojazdowej, zaproponowałem, żeby zrobić przegląd w ASO. Tak abym nie miał żadnych problemów z rejestracją pojazdu w przypadku zakupu. Koszt przeglądu wziąłem na siebie jako moje ryzyko. Właściciel moto, nie chciał czekać na moją decyzję i wrócił do siebie do UK. 7 dni po przeglądzie zdecydowałem się na zakup. Motocykl przywiozłem później na przyczepce osobiście.

---

Będę wdzięczny za ocenę mojej odpowiedzi czy rady. Wyszło ogólnie do d... bo byśmy inną datę napisali na umowie (tj. przed przeglądem) i już bym miał moto... :(

Nie znam się za bardzo na tym ale co jest złego w tym, że zrobiłeś przegląd motocykla, który był w Polsce przed podpisaniem umowy z właścicielem, który mieszka w UK?

Przecież po pierwsze - nie musisz czekać z przeglądem do podpisania umowy, a po drugie nie musisz tego robić osobiście - mogliście to załatwić przez pocztę/kuriera.

Ok, ale motocykl mógł być wcześniej użyczony dla Ciebie - stąd przegląd w PL, równie dobrze kolega z GB mógł przyjechać do PL, gdzie mu się skończył przegląd i tyle. Mógł też przyjechać na wakacje do PL i jeździć nim tutaj 20 dni - itd itp. Nie widzę problemu, tym bardziej ze strony US. Przecież to strzał w kolano, bo pewnie i tak podatek od XJ 600 by wyszedł mniej niż zwolnienie z VATu.

Ja miałem podobnie, z tym że przegląd zrobiony 5mc przed spisaniem umowy - nikt tego nie podważał bo i nie ma prawa. Napiszesz wyjaśnienie i już.

P.s. A to przegląd serwisowy, czy badanie techniczne - bo nie wynika jasno to z wypowiedzi (co Ci dało przy kupnie zrobienie przeglądu tech, to nie wiem ;) ?

P.S.2 Ewentualnie, że przejście przeglądu technicznego było warunkiem kupna motocykla i tyle.

Edytowane przez _bollo_

Urzędnik, który odebrał ten telefon nie pojęcia o swojej robocie i o przepisach albo jest ich tam za dużo i z nudów ludziom życie uprzykrzają.

Twój pomysł jest dobry, motocykl był w Polsce, tutaj został wykonany przegląd techniczny, a decyzja o kupnie zapadła później.

Jak ewentualnie będziesz musiał wyjaśnić coś na piśmie, to nie umieszczaj w nim słowa oficjalnie. :)

Wielkie dzięki za rady! :)

Mam nadziej że jutro dostanę oficjalne pismo, podam odpowiedż i będzie z głowy!

Urzędnik (w tym wypadku urzędniczka :P) albo się czepia albo chce mieć podkładkę żeby to nie jej się czepiali. Zresztą zgdzam się, że chyba nie mają co robić w tym Urzędzie, a temat wymagania sybolicznej opłaty 160,00zł za zwolnienie z podatku już pominę :banghead: ...

Napiszę jak uda mi się to załatwić, mam nadzieje pozytywnie :)

Udało się :biggrin: Pierwsze jezdy już za sobą :biggrin: , super!

Do skarbowego złożyłem odręczne wyjaśnienie rozbieżności pomiędzy datą przeglądu w Polsce a późniejszym zakupem w UK. Musiałem poczekać 3 dni na decuzje i na moje szczęście pozytywną. Tablice i ubezpieczenie załatwiłem w 1 godzinę (Piotrków Tryb)