Alchemic Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam. Mam 15 lat i posiadam kartę rowerową, legitymacje i dowód osobisty (tymczasowy). Gdzieś czytałem wypowiedzi jakichś policjantów że można jeździć pojazdami do <49ccm pojemności na kartę rowerową, od 50ccm do 125ccm na kartę motorowerową na powyżej 125ccm na prawo jazdy. Czy to prawda? Planuję zakup skutera i chciałbym spisać z kolesiem umowę i mogę spisać ją na siebie? Podkreślam że nie jestem pełnoletni. Wzory umowy są w internecie także nie ma z tym problemu. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam. :) Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez Alchemic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volumax Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Na kartę można jeździć pojazdami do 50 cm3 pojemności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Saul Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Witam. Mam 15 lat . Podkreślam że nie jestem niepełnoletni. Albo dzień mnie dziś wykończył, albo czegoś nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alchemic Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Sorki, miało być "Podkreślam że nie jestem pełnoletni.". Ale na jaką kartę? Rowerową czy motoroqerową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volumax Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Na kartę motorowerową można jeździć pojazdami do 50 cm3 pojemnościMOTOROWER - jest to pojazd jedno lub dwu sladowy wyposazony w silnki spalinowy o poj nie przekraczajacej 50 cm szesciennych którego konstrukcja ogranicza jazde do predkosci 45km/h POZDRO !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alchemic Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 A mój kolega jeździ na kartę rowerową, policja go złapała i nic mu nie zrobiła. Czegoś tu nie rozumiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volumax Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 może kolega skonczył 18 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alchemic Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Kolega ma 13 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volumax Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Może to nie Policja tylko przebierańcy a może kolega ma bujną wyobraźnie, może kolega poprostu jak zobaczył patrol spierdolił w krzaki różnie bywa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alchemic Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Znaczy to było tak, że mój kolega jechał z swoim kolegą i ich złapali. Pokazał kartę rowerową, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie, zobaczyli i pojechali. I tyle było sprawdzania. Także ja już tutaj czegoś nie rozumiem... Na jakimś forum czytałem że byli na komisariacie i powiedzieli że do 49cmm pojemności silnika można jeździć na kartę rowerową aby potwierdzić że znasz przepisy ruchu drogowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volumax Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Uprawnienia wymagane do kierowania motorowerem. Motorowerem mogą kierować osoby w wieku co najmniej 13 lat.Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania motorowerem przez osobę w wieku od 13 do 18 lat jest karta motorowerowa lub prawo jazdy dowolnej kategorii.Nie wymaga się uprawnienia do kierowania motorowerem od osoby, która ukończyła 18 lat.Kartę motorowerową może uzyskać osoba, która wykazała się niezbędnymi kwalifikacjami.Sprawdzenia kwalifikacji osoby ubiegającej się o kartę motorowerową dokonują: nauczyciel wychowania komunikacyjnego uprawniony przez dyrektora szkoły, policjant posiadający specjalistyczne przeszkolenie z zakresu ruchu drogowego, egzaminator. Kartę motorowerową wydaje nieodpłatnie dyrektor gimnazjum, szkoły ponadgimnazjalnej lub szkoły ponadpodstawowej. W razie utraty lub zniszczenia karty motorowerowej jej wtórnik wydaje organ, który ją wydał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alchemic Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Uhm, czyli sobie nie pojeżdzę. A co może grozić za jazdę bez karty motorowerowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volumax Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) HEHE to zależy na jaka mende trafisz mnie kiedyś zamknęli na dołku na 4 godziny a potem przywieźli do domu i poskarzyli się matce. Jak wrócił Ojciec to dupa bolała. Inną sprawą był fakt że jak zobaczyłem patrol to pokazałem im faka (gdybym tego nie zrobił pewnie nie chciało by im sie mnie gonić bo jedli w radiowozie HOT -DOGi) Mało mocy było (pałowałem Ogarem :) ) i mnie złapaliMasz 15 lat zrób sobie tą kartę i w drogę :) Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez volumax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alchemic Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) WTF? O.o Znalazłem coś takiego: rozdział 1 - uprawnienia do kierowaniaart. 873. Nie wymaga się uprawnienia do:1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat, art. 961. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat: 2) motorowerem - jest karta rowerowa lub prawo jazdy a tu znalazłem coś takiego (wypowiedź jakiegoś użytwkonika):15-18 lat możesz na rowerowej.powyżej 18- na dowód osobisty. Zapomniałem jeszcze dodać, że ojciec mojego kolegi ma znajomego policjanta i pytał się ile kosztuje wyrobienie karty motorowerowej, pojicjant zapytał ile mam lat a ojciec że 15, a policjant odpowiedział żebym jeździł na rowerowej. Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez Alchemic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
volumax Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Zapomniałem jeszcze dodać, że ojciec mojego kolegi ma znajomego policjanta i pytał się ile kosztuje wyrobienie karty motorowerowej, pojicjant zapytał ile mam lat a ojciec że 15, a policjant odpowiedział żebym jeździł na motorowerowej i dobrze ci powiedział :) Poczytajhttp://www.warminsko...=805&el_id=5317 Edytowane 20 Sierpnia 2012 przez volumax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi