lisu2t Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Witam. Otóż, może być to dla niektórych wiocha, a dla niektórych zaje pomysł ;] Mam silnik od WSK 175 w ramie od motorynki PONY i chciałbym się dowiedzieć, jak to jest z tą elektryką? Silnik ma napis: "ładowanie 6V, oświetlenie 12V, moc 50W" Posiadam:- Cewkę 12V (właśnie wiem, że powinna być 6V)- Mostek prostowniczy 25A 1000V- fajkę- akumulator 12V (rozładowany.. ma z 10V albo mniej) I tak.. Z silnika wychodzi 5 kabelków: Żółty, czarny, czerwony, brązowy i niebieski. Jak to zrobić, by motorynka odpalała?Gdy podłączam do cewki czerwony i czarny, to jest iskra i wszystko gra, lecz chyba tak nie jest zbyt dobrze, poza tym chciałem mieć światła w tej motorynce.. Mam taki schemat: Moja drynka: Zrobiłem ją, z myślą o jeździe na wsi.. Z początku myślałem że taniej wyjdzie, lecz się myliłem. Teraz chcę ją złożyć i wywieść na wieś. Rama jest legalna, posiada papiery itp. I jak to jest z zarejestrowaniem? Da rade w ogóle to zarejestrować? Robiłem wg. schematu i nic.. I nie wiem czy wymieniać cewkę na 6V czy nie.. Doradźcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek508 Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Raczej nie zarejestrujesz tego sprzętu Cytuj Motorynka -> Komar jajcun ->WSK 125 x3 -> ETZ 150 -> ETZ 250 -> GS500 -> FZR600/SC33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisu2t Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Tak myślałem.. A co i z czym podłączyć, aby było cacy malina? :D Aku musi być i coś tam jeszcze.. ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 24 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Cewkę masz dobrą, aku musisz mieć 6V. Co do ładowania, brązowy i żółty+niebieski dajesz na mostek na wyjścia AC, z plusa i minusa z mostka ciągniesz przewody do aku.Na cewkę dajesz plus z aku i czarnyA co do świateł, możesz je wtedy wziąć z aku lub z czerwonego. Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisu2t Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 No niby robiłem tak jak na schemacie (link wyżej) tzn: żółty i niebieski złączyłem razem i dałem do mostka razem z brązowym.. + i - wychodzący z mostka dałem do aku i cewkę (+) podłączyłem do aku 12V (był rozładowany i miał 10V), a 2 kabel do przerywacza (czarny) i.. brak iskry :D Zrobię tak jak mówisz, ale z 6V akumulatorem ;] Napiszę, jak ogarnę akumulator ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisu2t Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) .. Edytowane 1 Czerwca 2012 przez lisu2t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisu2t Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 A jak mogę światła podpiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarekmbx Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Poczytaj na googlach albo forach przeznaczonych tym motocyklom. Cytuj www.zaplon.fora.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi