tmsa Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Chciałbym połączyć wypad na północ i obserwacje zorzy polarnej czy macie jakieś doświadczenia w tej materii?Myślę o wrześniu, jakieś typy, jak daleko jechać, gdzie nocować?Wszelkie uwagi i doświadczenia mile widziane :) Cytuj DUCATI nie są takie złe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opal82 Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Zorzę najlepiej obserwować od grudnia do stycznia.Mimo, że pojawia się od końca września do końca marca to na ogół w innych terminach niż powyższe zasłaniają ją chmury.Gdzie? Jak najdalej na północ za koło podbiegunowe.Najwygodniej polecieć do Tromso SASem, albo Norwegianem.Z Mikołowa do Rovaniemi (leży na kole podbiegunowym) masz 2250km (Via Balticą)Ceny noclegów od 130 euro za noc w Tromso, a 50km od Rovaniemi motel od 30 euro (za pokoje dwuosobowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmsa Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Zorzę najlepiej obserwować od grudnia do stycznia.Mimo, że pojawia się od końca września do końca marca to na ogół w innych terminach niż powyższe zasłaniają ją chmury.Gdzie? Jak najdalej na północ za koło podbiegunowe.Najwygodniej polecieć do Tromso SASem, albo Norwegianem.Z Mikołowa do Rovaniemi (leży na kole podbiegunowym) masz 2250km (Via Balticą)Ceny noclegów od 130 euro za noc w Tromso, a 50km od Rovaniemi motel od 30 euro (za pokoje dwuosobowe).Fajnie by było pojechać na moto, i zrobić fote motocykla z zorza dla tego kombinuje we wrześniu sledze na bieżąco http://www.virtualtromso.no/pl/northern-lights/138-live-northern-lights-activity-and-forecast.html kombinuje czy dam rade w dwa dni dolecieć ten dystans, 2250? Cytuj DUCATI nie są takie złe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.zielin Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Tez myślę nad skandynawia, ale to moze na przyszły rok, u mnie jest to na liscie to see zanim sie wybiorę na druga stronę. Wysyłane z mojego HTC Desire HD za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek30 Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 W dwa dni teoretycznie dasz rade ale musisz uwzglednic dojazd do Gdanska lub Swinoujscia . A potem cala noc plyniesz i rano juz jestes w szwecji . Kwestia tylko czy wykupujesz kajute czy nie ceny nie sa male ja zawsze bralem spiwor karimate i na pokladzie 0,7 na dwoch i spisz jak ta lala . Jedyne co musisz pamietac to to ze podczas rejsu nie masz dostepu do dolnego pokladu gdzie stoja samochody (przynajmniej tak bylo kiedys) i lepiej zabrac caly swoj dobytek ze soba zeby nie bylo pozniej problemu ze czegos ci brakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opal82 Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Największy problem to wyjechać z Polski. Potem już idzie szybko. W krajach nadbałtyckich i w Finlandii ruch jest mały.No chyba, że na Wybrzeże i potem prom do Sztokholmu i 1200km drogą. Czasowo może wyjść tyle samo.Ja jechałem co prawda samochodem, ale z WAW do Rovaniemi zajęło jakieś 34-36h. I to bardzo na luzie. Wyjechałem o 14, nocleg w połowie Litwy, drugi za Helsinkami i pod wieczór byłem w Rovaniemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmsa Opublikowano 24 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2012 Ja jechałem co prawda samochodem, ale z WAW do Rovaniemi zajęło jakieś 34-36h. I to bardzo na luzie. Wyjechałem o 14, nocleg w połowie Litwy, drugi za Helsinkami i pod wieczór byłem w Rovaniemi.Super, nareszcie konkrety, dzięki za info :) Cytuj DUCATI nie są takie złe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi