Gandalf Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, Mam propozycję na dwudniowy wypad podczas długiego weekendu Majowego - trasy nie zdążyłem zrealizować w zeszłym roku, a zatem będzie świetnym otwarciem sezonu :wink: Dokładny termin do ustalenia, bo w zasadzie przez cały tydzień jestem na miejscu (tak, aby dopasować się do pogody :cool:). Preferuje prędkości przelotowe 90-120 km/h i postoje w różnych mniej, lub bardziej ciekawych miejscach, więc bardziej dla crouslerów, choperów, itp. - ściagacze mogę się nudzić. Jeżeli ktoś ma ochotę delektować się widoczkami, a nie skupiać na punkcie przed sobą, zapraszam ... Mapa przejazdu Dzień pierwszy (trasa ok. 350 km)------------------------------------------- wyjazd z Warszawy rano ... Opcjonalnie wieczorem dnia poprzedzającego z noclegiem na trasie w gospodarstwie agroturystycznym (do ustalenia). Wówczas mamy więcej czasu na zwiedzanie Wilczego Szańca !!!- przejazd do Kętrzyna, po drodze opcjonalne zwiedzanie:Sorkwity,Łężany,Reszel,koniec trasy w Wilczym Szańcu - cel główny, zwiedzanie atrakcji (nocleg w hoteliku przy bunkrach) Dzień drugi (trasa ok. 370 km)-------------------------------------- wyjazd rano, po śniadaniu- zwiedzanie reszty atrakcji:Rodele,Barciany,Drogosze,Prosna, - powrót (bezpośredni, lub z postojem w okolicach Olsztyna) Chętnych proszę o kontakt na Priv’a, aby ewentualnie zarezerwować nocleg w Kętrzynie. Oczywiście nie wiem, czy wszędzie da się wejść i zwiedzić (obiekty mogą być w rękach prywatnych) oraz możliwe drobne odstępstwa od planu wycieczki, modyfikowane na bieżąco Zapraszam i trzymam kciuki za pogodę. Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez Gandalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCHA75 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Trasa ciekawa i urozmaicona, choć obawiam się, że 350-370 km + zwiedzanie kilku atrakcji to dużo jak na 1 dzień.Ja jeszcze nie mam urlopu na majówkę, więc nie mogę się decydować ale będę miał na oku ten wątek ;).Wprawdzie Wilczy Szaniec to już nie jakaś specjalna atrakcja, się widziało parę razy, ale przespacerować się można, tym bardziej, że w cenie noclegu jest bilet wstępu i (mam nadzieję) parking strzeżony w nocy :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalf Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Trasa ciekawa i urozmaicona, choć obawiam się, że 350-370 km + zwiedzanie kilku atrakcji to dużo jak na 1 dzień. Mycha - to ta sama trasa, która w zeszłym roku Ci się podobala i nie miałeś do niej obiekcji :biggrin: Czyżbyś mial teraz mniej wygodne siodełko :wink: O parking się dowiem, jak już będę miał chętnych i termin. Te odległości sprawdzały się w zeszłym roku, więc nie powinno być większych problemów z objechaniem, tym bardziej, że większość obiektów można zwiedzić tylko z zewnątrz - ot po prostu jakiś pałacyk, lub zameczek, powód do postoju i odpoczynku ;-). Nikt nas nie goni - celem docelowym jest Kętrzyn, więc jeżeli nie będzie czasu, możemy ominąć niektóre atrakcje. Tak samo, jeżeli ktoś chce się wyrwać tylko na część trasy, nie ma problemu / na razie zbieram chętnych ;-) Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez Gandalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daruś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Znam te okolice i pszę się na wypad. Ciekawsze od Wilczego Szańca w okolicy są Mamerki ( bunkry poniemieckie ala nie w ruinie jak w Gierłozy tylko w całości ) Kanał Mazurski ( sprawdzić można u wujka Googla ), po drodze mozna wpaść do Sztynortu ( ładny pałac), zamek w Kętrzynie. W okolicy ładny też jest zamek w Rynie. W tamtą stronę proponowałbym trasę przez Przasnysz i Szczytno ( przyjemna i bardziej spokojna od 7 ). Dla mnie jedyne terminy w weakend majowy to 4,5,6 maj. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piero8 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 witam, miło powitać w nowym sezonie :-)ja mam teoretycznie 9 dni wolnego i planuję majówkę na cały ten okres. Może udałoby się wydłużyć ten wyjazd do jakieś 5 dni i na spokojnie zwiedzić północną Polskę...Dajcie znać ile osób i na ile dni byłoby zainteresowanych takim wyjazdem...PS. Gandalf dzwoniłem do Ciebie ale pewnie w pracy jesteś bardzo zajęty ;-) Wielkie Pzdr Cytuj Piero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalf Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Znam te okolice i pszę się na wypad. Ciekawsze od Wilczego Szańca w okolicy są Mamerki ( bunkry poniemieckie ala nie w ruinie jak w Gierłozy tylko w całości ) Kanał Mazurski ( sprawdzić można u wujka Googla ), po drodze mozna wpaść do Sztynortu ( ładny pałac), zamek w Kętrzynie. W okolicy ładny też jest zamek w Rynie. W tamtą stronę proponowałbym trasę przez Przasnysz i Szczytno ( przyjemna i bardziej spokojna od 7 ). Dla mnie jedyne terminy w weakend majowy to 4,5,6 maj. :rolleyes: Planowałem dojazd 7'ka, a powrót przez Przasnysz i Szczytno , bo nie lubię jeździć tą sama trasą w obie strony :biggrin: Mogą być i Mamerki, Gierłoż i Kętrzyn. W Wilczym Szańcu jest hotel, w którym można spokojnie przenocować, dlatego nadaje się na dobry punk docelowy dnia pierwszego, a co zwiedzimy w drugim dzień, to juz kwestia dogadania. co do terminu, to u mnie niestety 6'y odpada, ale 4-5 jak dla mnie jest OK :) witam, miło powitać w nowym sezonie :-)ja mam teoretycznie 9 dni wolnego i planuję majówkę na cały ten okres. Może udałoby się wydłużyć ten wyjazd do jakieś 5 dni i na spokojnie zwiedzić północną Polskę...Dajcie znać ile osób i na ile dni byłoby zainteresowanych takim wyjazdem...PS. Gandalf dzwoniłem do Ciebie ale pewnie w pracy jesteś bardzo zajęty ;-) Wielkie Pzdr Ja niestety nie wygospodaruje az tylu dni - max. 3, Piero jak masz ochote na dłuższą wyprawę, możesz wyjechać wcześniej i dojechać do nas na trasie :biggrin: Nie odbierałem, bo mam dzisiaj kilka spotkań :sad: Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez Gandalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daruś Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Można i tak , tam 7, a powrót przez Szczytno. Nie wiem jaki termin wypadu ostatecznie ustalimy. Ja wyjezdżam zagranicę i wracam dopiero 3 maja wieczorem, tak więc jeśli termin był inny niż 4-5 maj , to mógłbym dojechać.Nocleg w Wilczym Szańcu jest ok. Znam te tereny, są piękne. W Mamerkach są taże makiety ( chyba w skali 1:100 ) najładniejszych obiektów na Mazurach. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCHA75 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Mycha - to ta sama trasa, która w zeszłym roku Ci się podobala i nie miałeś do niej obiekcji :biggrin: Czyżbyś mial teraz mniej wygodne siodełko :wink: Nie żebym miał coś do trasy, to takie obiekcje w standardzie, do założeń czasowych. Każda trasa na Mazury i po Mazurach jest spoko, nawet jakby była dziurawa, to widoki to zrekompensują :). Tyle że widzę, że się nie dopasuję do Was terminowo, bo większość woli/może w drugiej połowie tygodnia, a ja w piątek 4.05 będę w pracy, urlop dostałem tylko na 30.04 i 2.05. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalf Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie żebym miał coś do trasy, to takie obiekcje w standardzie, do założeń czasowych. Każda trasa na Mazury i po Mazurach jest spoko, nawet jakby była dziurawa, to widoki to zrekompensują :). Tyle że widzę, że się nie dopasuję do Was terminowo, bo większość woli/może w drugiej połowie tygodnia, a ja w piątek 4.05 będę w pracy, urlop dostałem tylko na 30.04 i 2.05. Mycha spoko - co do terminu, to tak naprawdę dopasujemy go do pogody. Weekendy ostatnio są średnie i albo na majówkę to się przetrze, albo rozpada całkowicie. Ustalimy pewnie coś konkretnego pod koniec przyszłego tygodnia. Czyli jeżeli byśmy lecieli w terminach przez Ciebie podanych, piszesz się na wyjazd :biggrin: Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez Gandalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwolf Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Witam wszystkich,Cętnie się dołączę jeśli jest taka możliwość i jeśli terminy nam się zgrają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalf Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Lekko zmodyfikowana trasa uwzględniająca: Trasa nr 2 Dzień pierwszy===========- Sorkwity (pałac)- Łężany (pałac)- Reszel (pałac)- Kętrzyn (zamek) Nocleg w Gierłoży / Wilczy Szaniec Dzień drugi=========- Mamerki (bunkry)- Sztynort (pałac)- Leśniewo (kanały mazurskie / śluzy)- Barciany (zamek)- Drogosze (pałac) Gdyby zabrakło czasu, wybierzemy najciekawsze atrakcje - wszystkie znajdują się po trasie, a więc nie będzie z tym problemu ... Jak będzie pogoda, można to rozbić na 3 dni, z nocowaniem np. w Wilczym Szańcu i jakimś gospodarstwie agroturystycznym (chociaż ze względu na majówkę, może być kiepsko z miejscami). Albo po prostu potraktować Wilczy Szaniec jako bazę wypadową :) Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Gandalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daruś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Super, jestem za. Jedyne terminy jakie mogę to 4-6 maj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MYCHA75 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Albo po prostu potraktować Wilczy Szaniec jako bazę wypadową :) Pytanie tylko czy w tak znanym miejscu turystycznym ten hotelik nie ma w tym terminie aby pełnego obłożenia. To się można by już teraz wywiedzieć :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalf Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Pytanie tylko czy w tak znanym miejscu turystycznym ten hotelik nie ma w tym terminie aby pełnego obłożenia. To się można by już teraz wywiedzieć :). Rozmawiałem tydzień temu i Pani zapewniała, że spokojnie, ale dowiem się jak wygląda aktualnie sprawa. Z drugiej strony jak tu rezerwować miejsca, jak nie mamy ustalonego terminu, który z kolei uzależniamy od pogody ;) W sumie jest 55 miejsc noclegowych, więc duże prawdopodobieństwo, że nocleg się znajdzie Mycha - wszelka pomoc w organizacji mile widziana, jeżeli masz pomysł i namiar na jakieś inne noclegi, zachęcam do współpracy ... Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez Gandalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gandalf Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) UAKTUALNIENIE==============Noclegi dostępne w Wilczym Szańcu są tylko pomiędzy 30.04 a 3.05 , a więc jeżeli nie znajdziemy gdzieś indziej miejsca na zatrzymanie, wchodzi w grę wyjazd około tego terminu. Na wszelki wypadek zarezerwowałem ostatnie dwa wolne pokoje 2 os. - jeżeli zgłosi się więcej niż 4 osoby, coś wymyślimy ;-). Oczywiście jak macie jakieś inne warianty noclegu, również po za podanym okresem, proszę o kontakt ! Mi jak na razie nie pasuje tylko 6.05 Dodane 21.04: potencjalnie 3 os. chętne już są :) Uaktualnienie 22.04: udało mi się zarezerwować jeszcze dodatkowo 1 pok. 1 os. , zatem w sumie mamy zapewnionych 5 miejsc noclegowych :biggrin: Pokoje 2 os. są w cenie 100 PLN / dobaPokój 1 os jest w cenie 70 PLN / doba aha - łazienka wspólna, na korytarzu - mi osobiście nie przeszkadza, ale piszę, aby nie było potem "marudzenia" ... Ewentualny plan wyjazdu na 3 dni: I dzień---------Trasa ok. 280 km Przejazd: Warszawa > Sorkwity > Łężany > Reszel > Gierłoż (Wilczy Szaniec) II dzień---------Trasa ok. 100 km Przejazd: Gierłoż (zwiedzanie dla chętnych) > Sztynort > Mamerki > Leśniewo > Kętrzyn > Gierłoż + np. obiad w Węgorzenie :wink: III dzień----------Trasa ok. 300 km Przejazd: Gierłoż > Kętrzyn > Barciany > Drogosze > Warszawa + np. obiad w Mrągowie :wink: Edytowane 22 Kwietnia 2012 przez Gandalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi