Skocz do zawartości

Polska, Ukraina, Moldawia, Rumunia (Lipiec-Sierpien 2012)

evo zion
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

ok 15 lipca startuje motocyklem przez polske na ukraine, moldawie i wracam przez rumunie. Dotre do Ukrainy przez Polske wzdluz granicy czeskiej i slowackieij ok. 20.07.. Potem chcilal bym zaliczyc Lwow i karpaty ukrainskie na killka dni i dalej do Odessy. W zaleznosci od czasu i checi moze na Krym lub nie a potem dalej przez Moldawie do Rumunii. W Rumunii zaliczyc pasma karpackie w centralniej czesci kraju. Potem ok. 14.08 powrot przez wegry, czechy do niemiec (Rostock).

- Nocowanie w namiocie i w pensionatach.

- Styl jazdy umiarkowany (raczej cruising niz speeding).

- Nie wiecej niz 300 KM dziennie lub 6 godzin na motocyklu.

- Sporadyczny stop oraz zmiana planu ad hoc mozliwe jezeli bedzie ochota lub potrzeba (droga i walory kraju to pryorytet).

- Trasa nie off-road ale jezeli tylko mozliwe na podrzednych ulicach (nie znam Ukraniny i nie moge ocenic stanu ulic ale wciaz czytam jakie to straszne). Jezeli ktos moze doradzic dobre drogi drugorzedne przez Karpaty do Odessy to prosze o kontakt).

- Oceniam dala trase z Rostocku i do Rostocku na 2000 km autostrady oraz 4000-6000 km na "zwyczajnych" drogach.

- Koszt miesieczniej podrozy zalezy od oczekiwan i stardardu. Ja sie spodziewam:50 PLN jedzenie/dzien (30x50 PLN = 1500 PLN) 10 noclegow w pensionacie (co trzeci dzien ~ 10x70PLN=700 PLN), nocowanie na kempingu (20x20 PLN=400 PLN) i 7000 km benzyny (5PLN x 70 x 4,5l/100km=1575 PLN) oraz wstepy i mandaty 400 PLN.

wiec ok. 4575 PLN.

Sadze ze zbyt wysoko wycenilem pojedyncze pozycje ale wole "przecenic" cene.... prawdopodobnie wyjazd bedzie mniej kosztowal bez niespodziewanych sytuacji.

Trase obecnie opracowuje ale brakuje mi detalowy material kartograficzy Ukrainy. Czy ktos moze polecic jakas mape UA 1:300.000 i gdzie ja kupic? Czy cos takiego mozna latwo kupic w Lwowie?

Szukam do towarzystwa 1 lub 2 motocyklistow ktorzy dziela moje oczekiwania co do wspolniej podrozy. Chetnie dostosuje moje plany oraz zkorzystam z waszych uwag.

Jezeli ktos tylko czesc trasy chce lub moze dolaczyc rowniez prosze o kontakt.

Pozdrawiam,

Evo Zion