Maciej Bujak Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Witam serdecznie.Szukałem po tagach, lecz nie znalazłem podobnego problemu. Otóż, 2 miesiące temu w moim Fazerze z 2002r nie działa prędkościomierz.Przeszukałem dużo forów, lecz niestety nie znalazłem odpowiedzi. Na początku przestał działać. Po 1km załączył się ponownie. Działał kilka minut i znów przestał. Na jakiś nierównościach czasami się załączał. Teraz niestety już całkowicie nie działa :( Nie wskazuje prędkości jak i dystansu. Sprawdzałem wszelkie kable, czyściłem styki, złączki, okręcałem "ślimaka". Wszystko jest "ok". Cóż może być nie tak?Czy możliwe aby mógł się zepsuć moduł (jeśli między innymi za to odpowiada)?Czekam na jakieś Wasze pomysły :) Przegląd trzeba zrobić... a wpierw zreperować.Linka od prędkościomierza z koła jest "elektryczna" :P 3 kabelki. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyygy Opublikowano 20 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Mnie fiksował jak pokazywał błąd z exupem ale to chyba będzie inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Bujak Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Ślimak również jest chyba cały. Tzn ma 2 ząbki, które siedzą w kole "poprawnie".Błąd? :P U mnie nie ma błędów :P Tzn nie mam nawet pojęcia gdzie miałby mi go wyświetlić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zyygy Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Błedy pokazuje za pomocą obrotomierza :) Co jakiś czas licznik idzie dajmy na to na 7000 obrotów przez chwilę się utrzymuje i spada i tak regularnie co jakiś czas jak by był walnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Bujak Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Miałem to miałem!!na 4000 obrotów! spadało do 0... potem znów... potem pracował normalnie. Myślałem że to też jakaś "usterka" chwilowa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaq_ Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Błędy pokazuje faktycznie poprzez obrotomierz - wg. manuala w tys. obr.: 3 -TPS czujnik położenia przepustnicy,4 -czujnik prędkościomierza;7 -EXUP9 -emargency stop switch Edytowane 21 Marca 2012 przez ptaq_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Bujak Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Witam.Znalazłem coś takiego na internecie: Bledy powinny sie wyswietlac w nastepujacy sposób:I. 3 sek. obrotomierz stoi na 0 obr/minII. 2,5 sek pokazuje kod bledu:- 3000 obr/min to TPS (potencjometr na przepustnicy)- 4000 obr/min to czujniczek od predkosci.III. 3 sek pokazuje aktualne obroty silnika. I tak w kólko. Miałem takowy problem... Wydaje mi się sprawne to "liczydło" w kole, bo ząbki ma całe...Ten cały czzujnik od prędkości gdzie się możę znajdować? Tam w przednim kole ? :P co Wy na to ? :D Jakieś dalsze pomysły ? :P Widzę, żę edytowałeś po mnie post.Dobrze w takim razie czujnik prędkościomierza... Czy on się znajduje przy zębatce przedniej? Tam coś jest, ale chyba od wyświetla położenia luzu (N). Edytowane 22 Marca 2012 przez Maciej Bujak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi