Skocz do zawartości

Rumunia turystycznie 30/07-07/08 szukam współtowarzyszy

Cezarr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać!

Wybieram się na 7-9 dniowy moto-turystyczny wypad do Rumunii.

Termin: start 30/07, powrot max. 07/08

Startuję z Rzeszowa.

Moja skromna ekipa się wykruszyła, w związku z tym poszukuję współtowarzyszy. Chociaż jednego...

(na samotną wycieczkę mam niestety za miękkie jaja)

W planie jakieś 2600-2800 km. Nastawiam się na zwiedzanie - kontemplacyjna objazdówka z oglądaniem widoków/folkloru.

Mam zamiar nie przesadzać prędkościami (niemiłe doświadczenia z "władzą drogową" w krajach byłego bloku wschodniego, szkoda nerwów i pieniędzy).

Planowana trasa z grubsza:

Rzeszów-(przez Miskolc kub Tokaj)-Cluj Napoca-Alba Iulia-Hunedoara-Sebes-Sibiu-trasa Transfogarska-Curtea de Arges-Brasov-Fagaras-Medias-Sighisoara-Wawoz Bicaz-Suceava-Sighet Maramatiei-Satu Mare-Rzeszów.

Dzienne przebiegi rzędu 300-350 km (poza dojazdem/powrotem).

Tu i ówdzie skok w bok do jakiegoś ciekawego zamku czy innego warownego kościoła, jakiś wyjazd kolejką na górkę itp.

Oczywiscie jest to baza, jestem otwarty na propozycje.

Do zobaczenia między innymi:

- średniowieczne miasta Transylwanii

- zamki chłopskie / warowne kościoły

- twierdze, warownie, zamki (m. in. obie miejscówki związane z Draculą

- malowane monastyry Bukowiny

- drewniane zabytki Maramures

- trasa transfogarska i wąwóz Bicaz

- folklor, przyroda i widoki...

Raczej odpada Transalpina, bo moje moto nie bardzo nadaje sie na offroady (a tam jeszcze kilkanaście km zostało).

Noclegi: namiot na dziko/kemping, ewentualnie niedrogie pensjonaty, agroturystyka.

Koszty: szacuję że paliwo + jakies 50-80 zł/dzień, czyli w moim przypadku ok. 1500zł. W zasadzie zależy od formy noclegów i wyżywienia. Myślę że można zejść do 1100-1200zł. Osobiście nie mam ciśnienia na luksusy.

Do Rumunii jadę pierwszy raz, ale jestem merytorycznie przygotowany i wyposażony w wiedzę drukowaną.

Zapraszam i pozdrawiam,

Cezarr.

I jeszcze zrzuty trasy na kolejne dni:

uuu, wrzuciło od tyłu - dzień pierwszy na spodzie itd.

Cezarr.

post-19270-0-89326700-1311360451_thumb.jpg

post-19270-0-64497300-1311360460_thumb.jpg

post-19270-0-11931000-1311360467_thumb.jpg

post-19270-0-92384300-1311360476_thumb.jpg

post-19270-0-81560100-1311360483_thumb.jpg

post-19270-0-07536100-1311360491_thumb.jpg

post-19270-0-75417100-1311360498_thumb.jpg

Edytowane przez Cezarr

Dzięki za informację.

Koledzy fajną traskę zaplanowali...

Niestety, nie dam rady się dostosować - po 7 sierpnia muszę siedzieć na d.... - super pilne tematy w robocie :(

Temat nadal aktualny, mam nadzieję, że znajdzie się jakiś kompan...

Co do terminu - jestem elastczny wcześniej, mogę wystartować nawet w pn-wt (25-26 lipca).

Cezarr.

A ja w tamtym roku się oszukałem kompana. A tu krajan. Ale i znalazłem. Trasa Fajna. Warto i samemu jechać- taki wypad też ma smaczek. Gdyby czasu zbrakło to odpuść sobie Bukowinę i Maramuresz. Takiego asfaltu to już nawet w Polsce nie ma.

Ale to warto zobaczyć:

Transfagarska, Zamek Sinaia, Hunedoara, wąwóz Bicaz, sibiu, Brasov, Bran (taki sobie),kanion Dunaju, Transalpinę. Hornet dał radę. Jest co zwiedzać.

witaj,

zaciekawil mnie twoj pomysl, pokrywa sie z moim urlopem, a ze plany mi sie zmienily, byc moze moglabym sie dołączyc - jesli oczywiscie damskiego kompana chcesz :)

wazną kwestią jest rowniez trasa, mam nieco inny motocykl niz ty - yamaha virago 535 - jest przygotowana na trasę, jednak oczywiscie nie nadaje sie na kamieniste drogi. Nie zapoznalam sie jeszcze z proponowanymi przez ciebie tasami, takze nie znam dokladnie planow, jednak jesli trasy beda nadawaly sie dla virago to reflektuję na wyjazd.

Czesć.

Czyżby efekt moich poszukiwań na forum Virago? :)

Damski kompan mi absolutnie nie przeszkadza.

Moje wstępne plany obejmują tylko asfalty (miejscami mogą być one nie pierwszej świeżości). Myślę że virago spokojnie da radę, tak z drogami jak i prędkościami (mój klocek jest "do wszystkiego", czyli...nie nadaje się ani na offroad, ani na sportowe winklowanie).

Jeśli nadal reflektujesz, daj znać na maila w sprawie szczegółów:

m.reg (malpa) wp.pl

Pozdrawiam,

Cezarr.

Tydzień temu robiliśmy rumunię na 3 moto, bardzo podobna trasa, kilka uwag które mogą się przydać:na Słowacji dużo patroli z szuszarkami, w Rumunii policję widać na każdym kroku, stoją praktycznie przy każdym wjeździe do mieściny czy wioski, ale nie zwracali na nas najmniejszej uwagi, drogi w Rumunii czerwone i pomarańczowe ok, białe prawdziwy offroad, na bocznych drogach pełno zwierząt, spokojnie można rozbijać się na dziko, nie warto brać ze sobą dużo gotówki lepiej wychodzi płacić kartą, paliwko droższe niż u nas, żarcie też, warto skoczyć do "domu polskiego" w Kaczycy, można się przekimać i pogadać z krajanami(mapka nr 2 w miejscowości Gura Humorului w lewo)warto wziąć nawigację - automapa w miarę dokładna. Szerokości

Dzięki za info.

O suszarkach na Słowacji wiem, o Rumunii nie wiedziałem że aż tak.

Na tych pomarańczowych i żółtych drogach dużo dziur? (np. czy południowa część Transfogarskiej aż taka zła jak można znaleźć w ostatnich relacjach?

Są zdjęcia miejsc dość dziurawych...ale co to przy Ukrainie, a dałem radę :)

Porównawczo do niej - jak inne żółte drogi wyglądają, np. na północy między Suceavą a Syghietem?

Czy to prawda że Rumuni migają światłami jak szeryfy suszą ?

Polskie wsie są u mnie ukrytą opcją - nie wykluczam.

Pozdr.

Południowa część transfogarskiej przejezdna, aczkolwiek dziurawa, chłopaki z łodzi na choperach dali radę, więc i Wy dacie, żółte drogi gorszej jakości ale do przejechania za to trzeba uważać na zwierzaki, nie przypominam sobie żeby mrugali po prostu przy wjeździe w teren zabudowany trzeba zwolnić, drogi na północy w miarę dobre o ile nie biała lub żółta w górach (droga przy granicy ukraińskiej mapka 1,2 widokowa z zakrętami, ale też bardzo dziurawa)

Do wyjazdu zostało 2 dni.

Start w sobotę 30/07 rano z Rzeszowa, powrót w wieczorem w sobotę 06/08 (takie są ostatnie ustalenia)

Póki co zdecydowani to morfa na virago i ja na dywersji.

Marek od V-stroma , daj znać co z Tobą, jaka decyzja.

Może jeszcze ktoś chętny?

Pozdr.

witajcie,

mozemy przesunac termin. Jednak powrot pozostanie niestety bez zmian - trzeba wrocic do domu do wro :)

and1232 - kojarze z forum virago. moze dzis sie spotkamy na orlim to pogadamy?

(takie wroclawskie spotkania czwartkowe)

Witam.

Niestety sprawa w ostatniej chwili wziela w łeb.

Nie dam rady jechać ze względu na problemy zdrowotne "lepszej połowy" - właśnie wróciła z "wyrokiem" od lekarza.

Przyszły tydzień siedze na d... i robię za "koguta domowego" + niańkę.

Szkoda słów...planowanie, kombinacje, przygotowania...

Przepraszam wszystkich zaangażowanych, zwłaszcza Morfe.

Pewnie będę się przymierzał do tematu powtórnie późnym latem, tzn. początkiem września.

Pozdrawiam,

Cezarr.

• 1 miesiąc temu...

Hej,

Planuje uderzyć na Rumunię w niedziele bądz poniedziałek. Wyprawa na ok 10 dni, podobnie jak u Ciebie. Wypad spontaniczny wiec nie miałem czasu dobrze zastanowić sie nad trasą. A Twój plan mi się spodobał.

Mógłbys moze podzielic sie radami co warto po drodze zobaczyc, gdzie sie zatrzymac itp ? Z duzym prawdopodobienstwem zrealizuje Twoją trasę. Być moze jeszcze dorzuce wypad nad morze czarne / delte dunaju. Wsyzstko zalezy jak sie z czasem wyrobimy.

Jedziemy w dwie osoby - cruiser + turystyk. Wiec nie ma mowy o jezdzie offroadowej.

Wiecie moze jak jest z tankowaniem po drodze ? Czesto są stacje benzynowe? Czy mozna zakladac ze na kazdej zaplace kartą Visa ? Jak z hotelami po drodze ?

Pozdrawiam!