Skocz do zawartości

jaki oleje stosowac do honda cr 125?

harus89
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam honde cr 125 z 1998r jestem calkowitym laikiem jesli chodzi o mechanike motorowa wiec prosze o pomoc.

Potrzebuje informacji na temat wymiany olejow i plynow w motorze.

1. Jaki olej do silnika? marka, producent. co ile wymiana?

2. Jaki olej do skrzyni biegow?

3. Plyn w chlodnicy tez trzeba wymieniac?

4. Jaki olej do benzyny? 1:50 to dobra proporcja?

Nie chcialbym zatrzec mojego pierwszego motorka wiec prosze o pomoc.

1,2. W silniku masz tylko jeden olej , w skrzyni biegów. Lejesz olej przeznaczony do skrzyni biegów np motul transoil expert,ipon gearbox ważne by był to olej syntetyczny z możliwością pracy z mokrym sprzęgłem. Wymiana co ok 10 mth

3. Płyn tak raz na rok spokojnie wystarczy

4. Mieszanka 1:33/1:40 , mieszanka 1:50 będzie za ubogo. Każdy olej syntetyczny do wysilonych silników będzie ok np: motul 800, castrol power1 racing 2t, midland

Rozumiem czyli do silnika leje tylko jeden olej ktory jest w skrzyni biegow kupilem Motul Transoil 10W-40 Technosynthese mam nadzieje ze bedzie dobry.

A co do plynu chlodniczego to musi byc jakis specjalny do motocykli czy normalny jak do samochodu?

Dobrze wiedziec, ja robilem mieszanke 1:50

Edytowane przez harus89

1. Jaki olej do silnika? marka, producent. co ile wymiana?

2. Jaki olej do skrzyni biegow?

3. Plyn w chlodnicy tez trzeba wymieniac?

4. Jaki olej do benzyny? 1:50 to dobra proporcja?

1. Do dozownika*, czyli lejesz Castrol 2T (Półsyntetyk lub full Syntetyk), Motul 710 itp.

2. Motul 10w40 Transoil Expert

3. Raz na rok starczy, zwykły Petrygo.

1. Do dozownika*, czyli lejesz Castrol 2T (Półsyntetyk lub full Syntetyk), Motul 710 itp.

2. Motul 10w40 Transoil Expert

3. Raz na rok starczy, zwykły Petrygo.

Ad 1 a od kiedy cerka ma dozownik ?:icon_eek: Pytanie jasne kolegi było gdyż myślał że moto ma 2 obiegi. No i gratki za polecanie półsyntetyka do crossówki :notworthy:

Ad 1 a od kiedy cerka ma dozownik ?:icon_eek: Pytanie jasne kolegi było gdyż myślał że moto ma 2 obiegi. No i gratki za polecanie półsyntetyka do crossówki :notworthy:

Nie wiem czy Cr ma dozownik, czy nie.

A tak a pro po tego półsyntetyku. Cr ma taki sam silnik, jak ja mam w swojej Ns. A cały czas leje półsyntetyk, i jakoś problemów nie mam ;)

Fakt, przyznaje Ci rację, że lepiej zalać full syntetyk. Ale nie każdy ma gruby portfel ;)

Mylisz się, bo nie CR a CRM ma taki sam silnik. No i nie wiem gdzie tu oszczędność jeśli bardzo dobry olej syntetyczny pt Midland można mieć już za 20 złoty i nawet mniej, a castrola na stacji za ok 30

p.s motul jest imo przereklamowany bardzo

Mylisz się, bo nie CR a CRM ma taki sam silnik. No i nie wiem gdzie tu oszczędność jeśli bardzo dobry olej syntetyczny pt Midland można mieć już za 20 złoty i nawet mniej, a castrola na stacji za ok 30

p.s motul jest imo przereklamowany bardzo

A możesz powiedzieć coś na temat tego oleju Midlanda. Bo zaciekawiło mnie to, jest on tani jak na full syntetyk i czytałem o nim że ma dużo właściwości (ograniczenie nagaru, spalin itp).

I jak z dostępnością tego oleju ? Motoryzacyjny, stacje ?

Mama jeszcze jedno pytanie.. ile wchododzi oleju do mojej cr 125?

Na silniku masz podane ile wchodzi oleju.

Prawdopodobnie wymiana 570, remont 650ml.

Co ciekawe serwisowka poleca olej do 4t, a nie jakies przekladniowe wynalazki motula.

Co o tym myslicie ?

http://img220.imageshack.us/img220/6435/picture24o.png

Edytowane przez G3d

Na silniku masz podane ile wchodzi oleju.

Prawdopodobnie wymiana 570, remont 650ml.

Co ciekawe serwisowka poleca olej do 4t, a nie jakies przekladniowe wynalazki motula.

Co o tym myslicie ?

http://img220.images.../picture24o.png

A teraz tak logicznie, większość silników 4t ma jeden obieg na cały silnik, więc olej musi być też przystosowany do współpracy ze skrzynią biegów i mokrym sprzęgłem, więc analogicznie taki olej nadaje się do samej skrzyni biegów czy to w silniku 4t z oddzielnymi obiegami oleju czy to 2t . W tym zdjęciu serwisówki masz podane jakie normy jakości musi spełniać olej. Od razu napisze samochodowy się nie będzie nadawał, ze względu na brak dodatków do mokrych sprzęgieł co może powodować problemy z pracą sprzęgła.