Gość misman Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Witam Swego czasu miałem sprawę o prędkość, z powództwa policji. Mniejsza o przebieg rozprawy, uważałem (i nadal uważam) że racja była po mojej stronie :bigrazz: . Szkopuł jednak w tym, że uchybiłem (właściwie z własnej winy, wskutek niewiedzy) terminom zarówno wniesienia o uzasadnienie, jak i sprzeciwu od wyroku - wskutek czego wyrok się uprawomocnił (będzie już ponad rok od tego czasu). Co prawda wnosiłem o przywrócenie terminu, wraz ze skargą na działania sądu, ale zostałem wysłany na drzewo (czyt: nie przywrócono) przez wyższą instancję.Ostatnio przypomniałem sobie o sprawie, gdyż z kolei o mnie przypomniał sobie komornik, próbując ściągnąć zasądzoną wówczas grzywnę.Jakie mam szanse (i czy w ogóle) na wnowienie biegu bądź zaskarżenie wyroku ? Wszak bywały już sprawy, gdzie po latach stwierdzano (w przypadkach cięższych niż jakieś tam wykroczenie drogowe :icon_razz: ) że kogoś niewinnie przyskrzynili, i odsiedział parę(naście) lat. Mam jakieś możliwości prawne ? Brać papugę ? Bardziej chodzi o sprawiedliwość (i dwa granaty w świątecznym ubraniu :icon_mrgreen: ) i satysfakcję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezsek Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Mam jakieś możliwości prawne ?Żadnych. Cytuj Do czasu, kiedy skorzystałem z internetu, nie wiedziałem, że w kraju jest tylu idiotów. (by S. Lem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz-aprilia Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 W postępowaniu egzekucyjnym nie masz żadnych szans wskazywać na jakiekolwiek uchybienia postępowania sądowego. Poza tym skoro instancja odwoławcza również nie uwzględniła Twojego zażalenia to wyczerpałeś wszelkie możliwości. Zapłać i nie kombinuj, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie. Cytuj Potrzebujesz bezpłatnej pomocy prawnej? - Forum Prawnicze zaprasza - ]http://forumprawnicze.info/wykroczenia-i-prawo-drogowe-f10/] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kivi Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Po to są terminy zawite,żeby jakąś skuteczność miało prawo.No straszny byłby burdel jakby można było po roku wnieść apelację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misman Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 No nic, dzięki za odpowiedzi :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi