Skocz do zawartości

Blokada dolotu w skuterach suzuki

I_Mat
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak już w dziale motorowery wspominałem, ujeżdżam ( :) ) skuter suzuki zillion. Jako, zę jeszcze 100km i pierwszy przegląd, to mam zamiar w końcu to odblokować i teraz pytanie. Z tego co wyczytałem, blokowany był on na wydechu (ten najprędzej kupie jakiś tuningowy, nieblokowany) i w układzie dolotowym. Czyli wydech mam z głowy, ale pozostaje układ dolotowy i nie wiem na czym ta blokada polega,tzn. czy to mozę być tylko kryza pomiędzy gaźnikiem a cylindrem czy np. nie odchylające się wszystkie listki membrany lub np mniejsze dysze. Tak więc napiszcie jeśli wiecie na czym ta blokada polega.

Acha moze ma ktoś pomysł, dlaczego to tyle paliii (ok 6l/100km) - dodam, ze w internecie gdy znajdywałem opinie czy o zillionie, czy o katanie wr (to to samo w sumie, nawet większosć plastików) to sporo osób również sie skarżyło, ale byli i tacy, którym paliły po 2l/100 :?

**update**

Przed chwilą przegladając sieć natrafiłem na inną stronę gdzie były wymienione blokady w moim skuterku. Co do blokady w ukłądzie dolotowym i wydechu to byla zgodność, ale było jeszcze coś : blokada końcowego przełożenia i cylindra. Dobra, blokade przełożenia mniej wiecej rozumiem (zdaje się, zę podkłądka pod multivarem), ale jeśli chodzi o blokade w cylindrze to jedynie na myśl nasuwają mi się zwężone kanały doprowadzające mieszanke i odprowadzające spaliny (co jest wg. mnie mało realne) - prosze o jakiś komentarz

• 3 tygodnie później...

Info dla potomnych :)

No więc mój zillion (listopad 2003) wbrew temu co wyczytałem nie miał wolniejszego końcowego przełożenia, a blokade wydechu(odstająca rurka do usunięcia i zespawania otworu), blokada dolotu (przeważnie kryza pomiędzy gaźnikiem a cylindrem) oraz podkładka pod multivarem (żadna strona o tym nie wspomina !)