Skocz do zawartości

Rondo

sitars
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak wygląda sprawa pierwszeństwa przejazdu na rondzie bez żadnych oznaczeń? Jest takie u mnie w okolicy, w budowie, ale ruch jest puszczony. Ludzie z reguły puszczają pojazdy, które już są na rondzie, wydaje mi się jednak, że powinna obowiązywać zasada pierwszeństwa pojazdów które są z prawej (czyli wjeżdżają na rondo).

Przypominam, że rondo nie jest oznaczone, w sumie gdy ktoś przejeżdża tamtędy pierwszy raz, nawet nie wie, że tam jest rondo.

SQ7NSQ

Witam

Jak wygląda sprawa pierwszeństwa przejazdu na rondzie bez żadnych oznaczeń? Jest takie u mnie w okolicy, w budowie, ale ruch jest puszczony. Ludzie z reguły puszczają pojazdy, które już są na rondzie, wydaje mi się jednak, że powinna obowiązywać zasada pierwszeństwa pojazdów które są z prawej (czyli wjeżdżają na rondo).

Przypominam, że rondo nie jest oznaczone, w sumie gdy ktoś przejeżdża tamtędy pierwszy raz, nawet nie wie, że tam jest rondo.

Jeśli nie ma żadnych oznaczeń to ja bym to "rondo" traktował jak skrzyżowanie bez żadnych oznaczeń gdzie pierwszeństwo mają pojazdy nadjeżdżające z naszej prawej strony. Przy znaku informującym o ruchu okrężnym obowiązuje ta sama zasada. Dopiero znak ustąp pierwszeństwa przejazdu zmienia wszystko.

Generalnie jeśli chodzi o zasadę prawej ręki jest ona najczęściej nieprzestrzegana. Tak jest właśnie w przypadku takim jak powyższe rondo, jak i w strefach zamieszkania co obserwuję u siebie na osiedlu. Większość jadących prosto przez skrzyżowania osiedlowe myśli, że ma w związku z tym pierwszeństwo.

pzdr.

Edytowane przez Boniek

Boniek

gg 644826

Yamaha TDM900

Bikepics // Nefre FCI // lotnictwo.net.pl

W znacznej większości na rondach obowiązuje zasada, że pojazd będący na rondzie ma pierwszeństwo, czyli znak ruch okrężny a pod nim ustąp pierwszeństwa. Rond na których obowiązuje zasada wpuszczania, czyli sam znak ruch okrężny widziałem w życiu dwa, z czego jedno w Częstochowie o ile dobrze pamiętam, a drugie w WORDzie w Opolu.

Z racji tego, że rond pierwszego typu jest znacznie więcej, kierowcy każde rondo tak traktują, a szczególnie Ci, którzy nie znają danej okolicy.

Witam

I dobrze Ci się wydaje, jeśli przy wjeździe na rondo nie ma znaku "ustąp pierszeństwa" to obowiązuje zasada prawej ręki. I tłumaczenie się że jest mało takich miejsc to żenada.

W Krakowie jest na 100% jedno takie rondo i faktycznie dzieją się tam cuda.

"Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts