bikerzpoludnia Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 czyli silnik i skrzynie połączył za pomocą pasków klinowych,ktore obracają się na kołach pasowych?(silnik z malucha a skrzynia z uaza) Ja więc zatem podłączył koła pasowe do silnika i skrzyni? Witam! Właśnie wróciłem z oględzin wspomnianego papaja. Silnik od przodu oparty na oryginalnej sprężynie, z tyły na dwóch poduszkach gumowych. Za silnikiem jest zamocowana obudowa skrzyni malucha z obciętym kielichem gdzieś w okolicy wyjścia półosi. Obudowa służy wyłącznie za podparcie wałka, który przekazuje napęd dalej. Do obciętej obudowyprzymocowana jest plansza z przyspawaną obudową łożyska. To łożysko podpiera krótki wałek, połączony z wałkiem obudowy na tuleję i sworzeń, a z drugiej strony wałka jest sprzęgło elastyczne dla wytłumienia drgań ( dwa krążki połączone grubymi zbrojonymi pasami parcianymi). Z drugiego krążka tłumika drgań oddchodzi krótki wałek z potrójnym kołem pasowym, paski klinowe na dół do dużych kół pasowych zamocowanych na końcówce skrzyni Uaza. Górne koło 10 cm, dolne 40 cm. Jeżeli zamierzasz używać papajka do prac rolniczych, to zdaniem mojego kolegi szkoda zachodu z skrzynią Poloneza. Miał wczesniej skrzynię Żuka i pojazd był zbyt szybki pomimo dodatkowej redukcji na kołach pasowych (1:4 ). W lesie gnał i podskakiwał, w polu też żle, przy małych obrotach gasł. Dopiero skrzynia Uaza z reduktorem poprawiła trakcję. Jeżeli nie masz doświadczenia z takimi konstrukcjami, to możesz popełnić wiele błędów i włożyć dużo pracy zanim osiągniesz zamierzony cel. Konstrukcja kolegi naprawdę sprawdziła się i służy mu już wiele lat. Mieszkam 25 km za Gorlicami a Ty w Bieszczadach, więc jak masz ochotę to możesz ten kawałek drogi przyjechać i zrobić dokumentację rysunkową i fotograficzną tego łunochoda. Kolega udostępni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi