Skocz do zawartości

Polskie prawo jazdy w Grecji

CR7777
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Jestem Rafał mam 17 lat i mieszkam w Atenach/GR.

Sytuacja wygląda następująco, chce kupić 125ccm (Suzuki Address, Yamaha Crypton X lub Kymco Nexxon) któryś z tych. W Grecji żeby jeździć 125ccm potrzebne są prawo jazdy kategorii A1 tak jak i w Polsce tylko że w Grecji by wyrobić te prawko trzeba mieć skończone 18 lat a w Polsce 16. I tutaj jest moje pytanie czy gdybym zrobił te prawko (A1) w Polsce i jeździł na nim w Grecji czy wszystko było by OK. W końcu zrobiłem je w Polsce gdzie wystarczyło mieć 16 lat.

Z góry Dzięki za Pomoc

Witam wszystkich Jestem Rafał mam 17 lat i mieszkam w Atenach/GR.

Sytuacja wygląda następująco, chce kupić 125ccm (Suzuki Address, Yamaha Crypton X lub Kymco Nexxon) któryś z tych. W Grecji żeby jeździć 125ccm potrzebne są prawo jazdy kategorii A1 tak jak i w Polsce tylko że w Grecji by wyrobić te prawko trzeba mieć skończone 18 lat a w Polsce 16. I tutaj jest moje pytanie czy gdybym zrobił te prawko (A1) w Polsce i jeździł na nim w Grecji czy wszystko było by OK. W końcu zrobiłem je w Polsce gdzie wystarczyło mieć 16 lat.

W zaleznosci od prawa panujacego w Grecji a raczej dotyczacego uregolowanego pobytu stalkego czy tymczasowego.

Teoretycznie mozesz zrobic w PL kat. A1, a w Grecji nie bedziesz mogl sie na mim poruszac. Ustal to wiec lepiej w Grecji niz tu na forum.

Moze byc luka prawna a moze byc, ze bedziesz mogl poruszac sie nim do 6 - ciu miesiecy - oba przypadki ktore podalem to tylko sugestia czy przypuszczenia - zadne konkrety.

:crossy: