MaG_1975 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Mnie w zeszłym tygodniu Pan policjant w Jilinie zatrzymał "za richnost". Trochę mi nie pasowało, bo ekespresówka, dopiero co znak ograniczenia do 100km/h minąłem a jechałem też tak 100. To mi wytłumaczył, że kolega 2 km wcześniej mi "fotku" zrobił. Na pytanie czy mogę obejrzeć fotku powiedział, że mogę ale to kosztuje 50 EUR i zawiesił głos. To dałem mu 10euro bez "kwitka za pokutu" i z radości ostrzegł mnie przed kolegammi stojącymi 10 km dalej. Czyli nie "europejskie" te kwoty... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bikerider Opublikowano 7 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Czyli nie "europejskie" te kwoty... :) jeżeli piszesz o stawce łapówek to owszem, ale jezeli chodzi o oficjalny taryfikator to z nóg scina. :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 8 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Wskazane jest także posiadanie co najmniej jednej kamizelki odblaskowej. Motocykle natomiast muszą być wyposażone w zapasowy bezpiecznik, zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju do zewnętrznego oświetlenia i sygnalizacji świetlnej oraz apteczkę. Szczegółowe informacje dotyczące wyposażenia obowiązkowego pozostałych pojazdów można znaleźć w DzU 341/2002 oraz na stronie <a target=_blank href='http://www. mvcr. cz'>www. mvcr. cz</a> ...... Motocykle na czeskich autostradach nie muszą mieć winiety - winiety obowiązują jedynie dla pojazdów dwuśladowych, czyli 4 i więcej kołowych. a jak nie to pokutu icon_mrgreen.gif Ośmielę się polemizować. Wg. konwencji genewskiej z 1968 roku kierowców obowiązuje wyposażenie zgodne z prawem kraju pochodzenia. Czyli, jeśli przepisy polskie nie wymagają wożenia apteczki, zapasowych żarówek to czeski czy słowacki misiek może nas cmoknąć, teoretycznie przynajmniej. W praktyce może tak nam obrzydzić życie że warto jednak się dostosować do przepisów krajów do których wyjeżdżamy. Nie dotyczy winiety i kamizelki, to już inna bajka. Trzeba mieć i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi