Skocz do zawartości

Sycylia 2008.

Yamamoto1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wreszcie nadszedł ten dzień. Wyczekiwany od dawna. Jeczsze nocą spotkało sie 4 zapaleńców motocyklowych na swych maszynach. Byli to: Night Hawk - Honda VFR, Qanto Pago - BMW GS 1100, Hammer - XJ 900, Yamamoto1 - XJ 600N. Bez zbytnich ceregieli pojechaliśmy wyznaczoną trasą przez Czechy do Austrii nad Faaker See i po 1150 km legliśmy na kampie "Gruber". Nazajutrz wyruszyliśmu do Wenecji, po jej zwiedzeniu, udalismy się w stronę Ancony i Pescary, gdzie przespalismy się na kampie i ruszyliśmy w kierunku głównego celu - Sycylii. Po drodze zahaczylismy o San Marino. Z końca włoskiego buta, miasteczka Villa San Giovanni przepłynęliśmy promem do Mesyny, już na wyspie. Nocleg znaleźliśmy obok słynnej Taorminy, nawet niezły, tylko lekko przydrogi. Trochę pojeździliśmy po tej największej na morzu śródziemnym wyspie. Zwiedziliśmy m. in. Syrakuzy, Taorminę, Vale dei Templi (dolina świątyń) w Agrigento, no i oczywiście obowiązkowy wjazd motocyklami na jedyny czynny wulkan w Europie - Etnę, z którego cały czas się dymi, wycieka lawa i grzmi - fajne uczucie. Z drogą powrotną z Agrigento wiąże się pewna anegdota, mianowicie nazwałem ją autostradą śmierci, z uwagi na upał tam panujący w okolicach 45 st. C w słońcu. Brak jakichkolwiek zacienionych parkingów i stacji benzynowych przez 150 km. W godzinach wczesnopopołudniowych przejeżdża tamtędy niewiele samochodów. Dookoła tylko góry i piach. W drodze powrotnej z Sycylii wstąpiliśmy do Sorento pod Neapolem, by popłynąć na Capri - wyspę kochanków (tylko bez skojarzeń proszę). Wadłem także na Wezuwjusza i zaliczyłem Pompeje. Wróciliśmy autostradą słońca zachodnim wybrzerzem Włoch. Dodam jeszcze, że ja jako jedyny z ekipy kąpałem się w 4 morzach: Adriatyku, Tyreńskim, Jońskim i Śródziemnym.

Pozdrawiam i przesyłam kilka fotek. Życzę miłego oglądania. :lalag:

http://picasaweb.google.com/baribalek/Sycylia2008

Edytowane przez Yamamoto1