Skocz do zawartości

Nakrętka bebna hamulcowego z M-72 pilnie potrzebna

zapek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

oj nie nie

jest to nakrętka zabezpieczająca i dociskająca łożyska w bebnie hamulcowym. średnica nakrętki (ups przepraszam włąsciwie to jest to śruba dosyc nietypowa) średnica ok.52mm i grubość ok 10mm.

wkręcana jest do bębna z lewej strony koła i chyba zabezpieczona jeszcze takim nagwintowanym pierścieniem który nakręca sie na ten nagwintowany dociś.

dla głębszego zrozumienia tematu przesyłam zdjęcia tego elementu tylko ze to jest z bebna dnieprowskiego a ja potrzebuje z M-72

www.zappek1.republika.pl/nakretka1.jpg

www.zappek1.republika.pl/nakretka2.jpg

www.zappek1.republika.pl/nakretka3.jpg

No to mamy problem. Mądrzejsi niech się wypowiedzą.

To czego Ty szukasz to chyba wariant zastęczy. Wszystkie półbebny które do tej pory widziałem zabezpieczenie łozyska miały rozwiazane inaczej. Z piast wyprowadzony był gwintowany od wewnątrz kołnierz w który wkręca się zabezpieczającą nakrętkę ze skórzanym uszczelnieniem. Podobne rozwiazanie tego problemu stosowane jest przy falbanie. Gabaryty tylko inne.

Ze zdjęcia wynika jasno iż z Twojej piasty wychodzi kołnierz gwintowany po zewnętrznej stronie ( ???)

Jeszcze jedna porcja zdjęć

potrzebuje z takiego bebna(półbębna)

www.zappek1.republika.pl/beben2.jpg

www.zappek1.republika.pl/beben1.jpg

tej nakrętki

www.zappek1.republika.pl/beben3.jpg

www.zappek1.republika.pl/beben0.jpg

www.zappek1.republika.pl/beben4.jpg

powiem tak

ponieważ nigdy w życiu nie miałem w rękach kompletnego bebna (półbębna) z M-72 to nie wiem czy w bebnie(półbębnie) M72 jest podobne rozwiązania jak w dnieprze(w beben wkrecany jest docisk z gwintem zewnętrznym i jako zabezpieczenie jest pierścień z gwintem zewnętrznym nakręcany na docisk element ten widać tutaj

www.zappek1.republika.pl/nakretka1.jpg

www.zappek1.republika.pl/nakretka2.jpg

www.zappek1.republika.pl/nakretka3.jpg

to jest ten element z dnieperka

a ja potrzebuje tego elementu z M-72

kuźwa bardziej namieszać to nie mogłem, ale mam nadzieje ze juz przynajnmiej wiadomo o co chodzi

pozdrowionka

Namieszać to chyba ja tu namieszałem. Ale do rzeczy:

to co na zdjęciu to półbęben z wyrwaną piastą. W półbębnie M72 nakrętka dociskowa łożyska wkręcana jest w wystający kołnierz. Kołnierz ma gwint od wewnetrznej strony natomiast dociskowa nakrętaka ma gwint zewnętrzny.Aby uszczelnić oś i zabezpieczyć piastę przed przedostawaniem się brudu zastosowano skórzaną uszczelkę zaprasowaną metalową podkładką .

We falbanie M72 układ jest podobny tylko że nakrętka dociskowa ma większe wymiary i nie ma już uszczelki ze skóry.

Nie wiem czy można w emce wykorzystać docisk z Dniepra.

hura

nareszcze sie dogadaliśmy ale tak to jest jak sie gada w ten sposób i można łatwo namieszać

chodzi mi o tą nakrętke dociskową półbębna. Poniważ w dnieprze na docisku jest jeszcze pierścień z gwintem wewnętrznymn to myslałem że w półbebnie bedze podobnie(ale jak sie okazjuje tak nie jest), i w tym miejscu zacząłem mieszać ;)

w takim razie Jacku potrzebował bym jednej takiej nakrętki z półbębna(na zdjęciu ten z wycietym środkiem)

w takim razie mam pytanie jak w M-72 owa naktętka zabezpieczona jest przed samoodkręceniem??? bo w dnieprze jest ten dodatkowy pierścień nakręcany na docisk :? :?

pozdrowionka i ciesze sie że w końcu sie dogadaliśmy

heya :) :D

Polazłem specjalnie do garażu aby się upewnić czy nie robię Cię w balona. Nie da się zabezpieczyć łozyska w emce za pomocą nakrętki z dniepra.

Na falbanie piasta jest za duża i nakrętka wpada. Na półbębnie istniały najprawdopodobniej dwa rodzaje nacięcia gwintu. Przy drobnym (razy 1) nakrętka się blokuje (razy 1,5 ) wejdzie ale trzeba roztoczyć otwór wewnętrznej przeciwnakrętki bo nie wejdzie oś koła.

Daj adres na pw to Ci prześlę taka nakrętkę. ( półbęben emki) Ale się nawymądrzałem. :mrgreen:

A jak zabezpieczyć nakretkę ? Tu się Rosjanie nie wysilili: punktak i walisz po nakrętce. Ja uzywam zamiast punktaka kleju lub uszczelnicza.