st1545 Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam,W pierwszym poście na forum chciałbym poprosić o poradę. Obecnie jeżdżę skuterem. Jest to Peugeot Elyseo z tzw. dużą szybą. Jeździ bezproblemowo i tanio (3l/100km), ale powolutku (50cm3...) i trzęsie (-;.Chcę kupić motocykl uniwersalny, nadający się do codziennego przepychania przez całą Warszawę i dający radę trzymać prędkość przeciętnych samochodów na prostej dwupasmówce (ok. 110km/h). Wiem, w zasadzie każdy się nadaje (a najlepsza do wszystkiego jest CB500), ale:1) To będzie mój pierwszy motocykl, a ja mam tylko 165cm wzrostu i 60kg wagi (AT odpada (-; )2) W mieście, przy spokojnej jeździe, ma palić 4l/100km (w trasie to już mniej ważne ile)3) Im lżejszy, tym lepszy - na parkingu muszę upychać jednoślad obok samochodu4) Jak zjadę na drogę dziurawą / połataną / szutrową ma nadal być przyjemnie i tutaj cebulki jakoś nie widzę... W bezawaryjność, bardzo ważną przy prawie całorocznej eksploatacji bez garażowania, wierzę niezachwianie - w końcu to ma być Honda. Gorzej z pozostałymi uwarunkowaniami... Jeśli nie NX 250, to nie wiem, co może je spełnić... Pytanie nr 1: Czy 250-tka dual-sport/funduro jako jedyny środek transportu to jest akceptowalny pomysł?Pytanie nr 2: Który z cięższych motocykli będzie ekonomiczniejszy: NX 650 (singiel) czy Transalp (V2)? A może wrzucić do rozważań FX 650? Podobno to taki odchudzony Dominator; rzadkość w PL, ale podoba mi się (-: Acha, wiem że raczej wszystkie te 650-tki będę musiał obniżać... Każde moto będę też chciał ogmolić i zaowiewkować, żeby móc jeździć jak najdłużej (jesień/wiosna). pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc - tomek ps: Ewentualnie na dojazdy do pracy wezmę obojętne jaką 125-tkę i na trasy kupię NTV (bo ma wał). Albo wysupłam sporo więcej pieniędzy na F650CS, Buella Blast lub Ninję 250 - ale raczej niechętnie. To nie są Hondy i niepotrzebnie mnożą ilość opcji (-; tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st1545 Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Hej..Bardzo proszę, odpiszcie chociaż, że tak szerokie dylematy to sobie muszę sam rozstrzygnąć (-; ... ale gdyby ktoś mógł jeszcze napisać, czy NX 250 to sprzęt wart zainteresowania przy użytkowaniu 90% miasto - 10% trasa (okazjonalnie szutry), to byłoby super. pozdrawiam, tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi