LYsY Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 (edytowane) Właśnie zakończyłem przygodę z Probikerem X2. No to może parę słów dla osób, które rozważają ten garnek... :bigrazz: W tym kasku przejeździłem ponad 30kkm w ciągu prawie 3 sezonów i muszę powiedzieć, że biorąc pod uwagę cenę do jakości - jest to niezła oferta! Zacznijmy od wad: kask jest ciężki. Widniała na nim naklejka 1650g (+/- 50g), mi się osobiście wydaje, że było to z 1750g. Ponadto skorupa jest dość duża, więc osobom, którym zależy na wyglądzie (nie chcą uchodzić za kuzyna E.T.) - kask bym raczej odradzał. Stosunkowo słaba jest szybka, bo jest cienka i dość podatna na zarysowania. Przy wyższych prędkościach (160+) kask jest niemiło dociskany do czoła, ale to mogła być wina faktu, że kupiłem sobie kask o rozmiar za duży :P Poza tym - widzę same zalety. Wnętrze. Miękkie, przyjemne w dotyku. Mimo, że ciepłe, nie powodowało przesadnego pocenia się. Po 30kkm na materiał poduszek na policzkach zaczął się mechacić, ale poza tym - jest OK. Kask do dziś nie śmierdzi ;) Wentylacja. Nawiew czołowy czuć, nawiew w szczęce - mniej, ale to dlatego, że szczęka kierowcy jest dość daleko od ścianki kasku no i trochę podwiewa. To dla mnie akurat nie była wada (no, poza zimnymi dniami) - bo w efekcie nie parowały mi okulary. Wielką zaletą jest możliwość uchylenia szybki w taki sposób, że zostaje tylko szparka. Ja tak jeździłem prawie cały czas :) Tylko raz mi się zdarzyło, że w tą szczelinę wpadła mucha - poza tym było OK, nie występował problem parowania, szczelina była na tyle mała że nie było zimno, w kasku nie wiało i nie łzawiły oczy. Szybka w pozycji uchylonej wytrzymywała napór powietrza do 150kmh - powyżej się samoczynnie zamykała :P Wytrzymałość. Kask kilkukrotnie mi upadł i nic mu się nie stało, poza lekkimi śladami na lakierze. Nie zrobiłem mu (na szczęście!) nigdy crash-testu, ale patrząc na jego sztywność i solidność wykonania - myślę, że nie byłoby źle. Szybka, jak pisałem, się rysuje, ale za to pozostaje przezroczysta (nie występuje zmatowienie). Mechanizm otwierania i zamykania nawiewu czołowego pozostał sprawny i precyzyjny, uszkodził się za to mechanizm otwierania nawiewu szczękowego (są tam dwa symetrycznie położone otwory, które obsługuje się jednym suwakiem - no i po pewnym czasie otwierał się i zamykał tylko jeden otwór, a drugi pozostawał na stałe otwarty) Komfort. Waga jest słabą stroną, ale za to kask jest dość cichy. To dziwne, ale człowiek się w nim jakoś strasznie nie poci. Zapinanie jest solidne, nie gniecie, ponadto jest porządnie zabezpieczone twardym lakierem - więc metalowe sprzączki nie rdzewieją. Wyściółki wygodne, chociaż pod koniec użytkowania X2, po długiej trasie, materiał nieco drażnił mnie w policzki i czoło. Podsumowując - dobry kask dla ludzi którzy nie mają za dużo kasy. Da się w nim pojeździć w mieście, da się uprawiać nawet daleką turystykę. Biorąc cenę do jakości - to naprawdę dobry zakup. pozdr LYsY Edytowane 25 Maja 2009 przez LYsY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi