Jump to content

harey davidson road king pas napędowy

Recommended Posts

Witam!

Pisałem już o tym ale chyba nie w tym dziale. W moim HD road king 2002r. pas napędowy od strony koła jest delikatnie "postrzępiony" tak jak by ktoś przejechał po jego krawędzi papierem ściernym 80-tką, lub 100-ką. Czy to jest stopień zużycia czy źle ustawione koło? Jaka jest żywotność pasa? Znam HD który miał przejechane ponad 200 tys. i pas nadal był dobry. Znam też takiego który po 60 tys. pas wyglądał jak szmata, ale jeszcze dawał radę.

Pozdrawiam - Darek

W dniu 30.04.2023 o 22:52, FIS napisał:

Coś jest źle ustawione.

To i ja wiem! Pewnie koło. Ale jak ustawić koło gdy taki "kloc" stoi na podnóżku bocznym?  Taki HD nie wpadł na pomysł żeby dołożyć podnóżki centralne...Gold Wing który waży nie raz więcej od HD ma "centralne" i można go spokojnie podnieść. Ale pomijając to wszystko powiedzcie mi jak ustawić pas napędowy.

Pozdrawiam - Darek

W dniu 3.05.2023 o 11:09, FIS napisał:

To kup sobie Gold Wing'a...

bardzo zabawne...jakbym chciał to bym sobie kupił. Miałem już trzy. 1000, 1100 i 1200. Do każdego HD można kupić centralki??? 

W dniu 3.05.2023 o 11:09, FIS napisał:

Nikt mi jeszcze nie odpowiedział na pytanie. Jak się ustawia pas i koło. Widziałem ten "system" ustawiania koła. Jest albo bardzo prosty albo poje..ny.

Posted (edited)

nie do końca rozumiem jaki jest problem.

czy nie jest tak, że jeżeli wszystko jest fabryczne (koła pasowe, wałek zdawczy, koło, zawieszenie) to naciągasz z obu stron po równo napinając mimośrodowymi napinaczami po obu stronach wahacz i powinno być OK?

a jeżeli nie jest to może coś jest uszkodzone/krzywe/zużyte?

Edited by konrad1f

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-1100-13334234886

Nikt mi jeszcze nie odpowiedział na pytanie. Jak się ustawia pas i koło. Widziałem ten "system" ustawiania koła. Jest albo bardzo prosty albo poje..ny.
Najlepiej na centralce. Naciągasz równo i po krzyku.

• 2 months later...

Cześć!

Nie mam centralki ale uniosę motocykl na lewarkach. Czy wystarczy odkręcić nakrętkę od osi koła i "puknąć" w mimośrody czy jeszcze jakieś "tajemne" czynności muszę wykonać. Podejrzewam, że z suwmiarką do tego trzeba podejść, jednak chodzi mi o to czy jakiegoś "haczyka" nie ma? Robiłem to w nie jednym motocyklu (z łańcuchami) i nie raz była jakaś "pułapka" Pas napędowy to jest dla mnie nowość i dlatego pytam się jak głupi...

Pozdrawiam - Darek