biela Posted March 17 Share Posted March 17 Inflacja szaleje, wszystko idzie w górę... nowe sprzęty również skoczyły, jedne mniej, jedne więcej... Przykład Benelli TRK z 22-23 na 28 Hondy 500 były po 22-25 są po 29 itd... Na dzień dzisiejszy jedną z ciekawszych ofert jest nowy hornet, fajna cena za fajny sprzęt. Zastanawiam się czy nie brać bo za rok czy dwa to będzie już po 40 jak nie więcej... (tak jak tenere odjechała...). Jak widzicie rynek motocyklowy pod względem cen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buber Posted March 17 Share Posted March 17 (edited) Tak samo jak wszystko inne, tzw jesteśmy w okresie galopującej inflacji i to się nie zmieni. Więc każda gotówka włożona w cokolwiek z inflacją niższą niż powiedzmy 7% to dobra inwestycja. A kwestią osobistą jest czy mają to być motocykle, franki szwajcarskie, nieruchomości, złoto, czy krypto. Wszystko lepsze od złotówki w tej chwili. Osobiście, o ile nie będę wyraźnie opływał w kasę, to nie kupię nowego pojazdu. Za dużo tracą przy wyjeździe z salonu. Ale to subiektywna ocena. Edited March 17 by Buber Quote Efekt Dunninga-Krugera – błąd poznawczy polegający na tym, że osoby niewykwalifikowane w jakiejś dziedzinie życia mają tendencję do przeceniania swoich umiejętności w tej dziedzinie, podczas gdy osoby wysoko wykwalifikowane mają tendencję do zaniżania oceny swoich umiejętności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario Posted March 17 Share Posted March 17 (edited) A moja 30-to letnia Bawarka coraz szybciej zyskuje na wartości, tak że ja zwykle punkt widzenia... Za to raty leasingu Volvolota szybują jak oczadziałe Edited March 17 by Mario Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLAUDIUSZ Posted March 17 Share Posted March 17 Ja to juz leasing nie komentuje ……. można se w stope strzelić ale za to Reni wartość rosnie szybko Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek80 Posted March 19 Share Posted March 19 Te "wzrosty wartości" pojazdów to są takie na 2x bo aj owszem ci co kupili w `20tym dzisiaj 3-letnie (jak ma mniej jak 60tys km nalotu) sprzeda za tyle samo co dał pod warunkiem: - że sprzeda - bo jednak większość wyjdzie z założenia że skoro mam już tą stówę to te brakujące 30 wezmę kredytu a wyprowadzę nówkę z salonu - nawet jak sprzeda to patrząc na liczby nie stracił ale porównując wartość - stracił jak każdy bo do kolejnego nowego w salonie - patrz punkt wyżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted March 19 Share Posted March 19 W dniu 17.03.2023 o 17:09, KLAUDIUSZ napisał: ale za to Reni wartość rosnie szybko Tak ci się tylko wydaje. Sprzedaj i zobaczysz co za to kupisz Paradoksalnie teraz mozna dostać bardzo atrakcyjny leasing. W Alfie jest nawet 110% co przy obecnym rrso jest prezentem. Quote Audi Sport Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian85 Posted March 19 Share Posted March 19 (edited) Godzinę temu, Tommo napisał: Tak ci się tylko wydaje. Sprzedaj i zobaczysz co za to kupisz I tutaj Tommo strzelił w dziesiątkę. Niecałe 3 lata temu (gdy zaczynała się pandemia) wziąłem w leasing 2 wozy. W tej chwili ich wartość jest taka sama lub delikatnie większa. Niby fajnie, ale z drugiej strony wszystko poszło w górę, nie kupię nic lepszego w tej samej kasie. Auta używane poszły do góry, auta nowe też. Już wolałbym stracić na używce i kupić nowe po starych cenach. To ile nowe wozy kosztowały 2-3 lata temu to było eldorado. Z moich obserwacji wynika, że podwyżka cen to średnio jakieś 40%. I nie wydaje mnie się, aby koszt produkcji wozu wzrósł o 40%. Jestem przekonany, że jadę nas w dupale wciskając nam kit o kryzysie, który został już sensownie okiełznany - ale że na tym zarabiają, to będą dalej wciskać nam kit (i to w sumie dotyczy się większości branży, każdy chce zarobić). Edited March 19 by Damian85 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLAUDIUSZ Posted March 19 Share Posted March 19 Tak ci się tylko wydaje. Sprzedaj i zobaczysz co za to kupisz Paradoksalnie teraz mozna dostać bardzo atrakcyjny leasing. W Alfie jest nawet 110% co przy obecnym rrso jest prezentem. Ja licze ile wydałem a ile moge teraz dostać za nią …….Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted March 19 Share Posted March 19 33 minuty temu, KLAUDIUSZ napisał: Ja licze ile wydałem a ile moge teraz dostać za nią ……. Ok. ale to dotyczy nie tylko twojego samochodu. Będziesz chciał kupić coś innego to i tak to oddasz Quote Audi Sport Link to comment Share on other sites More sharing options...
KLAUDIUSZ Posted March 19 Share Posted March 19 Ok. ale to dotyczy nie tylko twojego samochodu. Będziesz chciał kupić coś innego to i tak to oddasz Nie oddam tylko sprzedam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote MOTOLOOK-WYPRZEDAŻ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ks-rider Posted March 19 Share Posted March 19 W dniu 17.03.2023 o 17:09, KLAUDIUSZ napisał: Ja to juz leasing nie komentuje ……. można se w stope strzelić ale za to Reni wartość rosnie szybko Klod, Nie wiem ile ta Twoja RS ma nalatane ale..... Gdybys ja zafoliowal i za30 lat odfoliowal, to napewno bys na niej zarobil. Generalnie to nie slyszalem aby stare auta zyskiwaly na wartosci, jedynym wyjatkiem sa oldtimer'y lub Youngtimer'y a Reni chyba do Ypountimer'a daleko ! Rozumiem tez, ze dla Ciebie ma wartosc..... 5 godzin temu, Tommo napisał: Tak ci się tylko wydaje. Sprzedaj i zobaczysz co za to kupisz Paradoksalnie teraz mozna dostać bardzo atrakcyjny leasing. W Alfie jest nawet 110% co przy obecnym rrso jest prezentem. Wiesz dlaczego wlasciciele Alfy mnie mowia sobie " dziendobry " ? bo rano widzieli sie juz w warsztacie ! Quote <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommo Posted March 19 Share Posted March 19 3 minuty temu, ks-rider napisał: Klod, Nie wiem ile ta Twoja RS ma nalatane ale..... Gdybys ja zafoliowal i za30 lat odfoliowal, to napewno bys na niej zarobil. Generalnie to nie slyszalem aby stare auta zyskiwaly na wartosci, jedynym wyjatkiem sa oldtimer'y lub Youngtimer'y a Reni chyba do Ypountimer'a daleko ! Rozumiem tez, ze dla Ciebie ma wartosc..... Wiesz dlaczego wlasciciele Alfy mnie mowia sobie " dziendobry " ? bo rano widzieli sie juz w warsztacie ! Zabgrejduj sobie oprogramowanie bo nadajesz jeszcze na Windowsie 98 5 lat gwarancji i 200 tys. km Reno nigdy nie będzie cenionym klasykiem. Za lat kilka bedzie warte paczkę chipsów jak każde inne. Quote Audi Sport Link to comment Share on other sites More sharing options...
ks-rider Posted March 19 Share Posted March 19 (edited) 4 godziny temu, Damian85 napisał: I tutaj Tommo strzelił w dziesiątkę. Niecałe 3 lata temu (gdy zaczynała się pandemia) wziąłem w leasing 2 wozy. W tej chwili ich wartość jest taka sama lub delikatnie większa. Niby fajnie, ale z drugiej strony wszystko poszło w górę, nie kupię nic lepszego w tej samej kasie. Auta używane poszły do góry, auta nowe też. Już wolałbym stracić na używce i kupić nowe po starych cenach. To ile nowe wozy kosztowały 2-3 lata temu to było eldorado. Z moich obserwacji wynika, że podwyżka cen to średnio jakieś 40%. I nie wydaje mnie się, aby koszt produkcji wozu wzrósł o 40%. Jestem przekonany, że jadę nas w dupale wciskając nam kit o kryzysie, który został już sensownie okiełznany - ale że na tym zarabiają, to będą dalej wciskać nam kit (i to w sumie dotyczy się większości branży, każdy chce zarobić). Damian ostatnio dzwonil do mnie handlarz VW - TiguanCena w Grudniu 20220to 46 tysiecy Jurkow z wyposazeniem indywidualnym. Grzecznie mu podziekowalem, ze za ta cene kupuje 2 Mazdy. On odpowiedzial, - no tak, ale Mazda to nie VW ! Zapytalem wiec co w tym VW jest takie rewelacyjne poza cena, gdy standardowo zawsze pala sie jakies lampki na desce rozdzielczej ktorw wkqrfiaja na maxa, w Mazdzie czegos takiego niema ! Fakt, zakupu dwoch Mazd w cenie jednego Tiguana pomijam Chlopu jakos argumenty wyszly ! 7 minut temu, Tommo napisał: Zabgrejduj sobie oprogramowanie bo nadajesz jeszcze na Windowsie 98 5 lat gwarancji i 200 tys. km Reno nigdy nie będzie cenionym klasykiem. Za lat kilka bedzie warte paczkę chipsów jak każde inne. He, he Moze dla Ciebie 200 000 km ta jakis wielki przebieg Dobra, a po tych 200 000 km to co robisz dalej z ta Alfa ? W Niemczech nikt tego nie kupuje a w Polsce raczej podobie, wiec idzie za paczke albo fajek albo chips'ow Trzy lata temu sastanawialem sie nad Stelvio, ale na uj mi jakies experymenty ? Cene z kosmosu pomine ! : Edited March 19 by ks-rider Quote <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piasek80 Posted March 19 Share Posted March 19 To jest nasz podstawowy problem: my zawsze kupujemy dla kogoś. "nie bierz 3-drzi bo potem nie sprzedasz" I na uj jej te 5 drzwi kiedy i tak 3 -lata do roboty jeździ sama, czasem z kimś. Te z tyłu po roku pierwsze otwarte i od razu urwała klamkę bo trzeba było na chama ciągnąć. Się Alfa podoba (mi np bardzo Stelvio a za Gulię jeszcze wersję 2.9 dalbym sobie nerkę wyciąć ) i gdyby mnie było stać w d*pie miałbym to co będzie za 5 lat i 200 tys km. 6 godzin temu, Damian85 napisał: To ile nowe wozy kosztowały 2-3 lata temu to było eldorado. Z moich obserwacji wynika, że podwyżka cen to średnio jakieś 40%. Vito 4-Matic, automat, wer. Mixt czyl 5 osób + przestrzeń ładunkowa 140 tys brutto - wyprzedaż `19rocznika. Dzisiaj identyczne 220tys netto jak dobrze pamiętam. W lutym kumpel nówkę Caddylaka odebrał. Zamówiony w maju `22r... czaicie ? W lutym `23 odbiór. Furgon czyli blaszok. 140 tys netto !!! 1.4TSI, DSG i reflektory LED-Matrix bo dużo nocami jeździ. 140 tys netto. A byście to zobaczyli to nic tylko się za głowę złapać jaka tandeta. Wszędzie plastik i to taki najgorszego sortu a przestrzeń towarowa to kilka kawałków dykty. Białe na surową stal, gdzieś tam zarysowana podłoga już się blaszysko świeci. 140tys netto. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ks-rider Posted March 19 Share Posted March 19 46 minut temu, Piasek80 napisał: To jest nasz podstawowy problem: my zawsze kupujemy dla kogoś. Się Alfa podoba (mi np bardzo Stelvio a za Gulię jeszcze wersję 2.9 dalbym sobie nerkę wyciąć ) i gdyby mnie było stać w d*pie miałbym to co będzie za 5 lat i 200 tys km. Piasek, generalnie przyznam Ci racje, Tyle, ze w moim przypadku wyglada to zupelnie inaczej. Generalnie po gora 3 latach auto jest splacone. Czyli nie musze sie martwic. Nastepny rok czy dwa, przynosi zyski. I wszystko bylo by piekne gdyby nie ta w morde chciwosc ! Po powiedzmy kilku latach musiszkupic nowe i pytaniem podstawowym jest ile musisz dolozyc do nowego ? Drugim pytaniem jest ile wezmiesz za swoje stare auto ? Im wiecej, tym mniej dokladasz ! Tak wiec jak bys na to nie patzryl musisz juz przy zakupie skalkulowac, nie ile na tym zarobosz, ale ile na tym stracisz ! Przyznam sie szczerze, ze generalnie na VW Polo, stracilem najmniej ale uj w to wbijam aby w moim wieku bujac siem caly dzien POLO'wka ! Troche komfortu mi sie nalezy ! Quote <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts