Jump to content

HONDA PC800 SPRZEG艁O?

Recommended Posts

WITAM 馃挭LwG馃憤Nigdy nie posiada艂em motocykla ktury posiada mokre sprz臋g艂o zawsze mia艂em na linke.

mam taki problem聽 Posiadam honde pc800 jak w rzucam bieg i trzymam sprzeg艂o to聽 po 5 sekudach zaczyna ciagnac do przodu???

1-pytanie:czy mozna wyregulowac jest wogule jakas mozliwosc?

2-pytanie:jakis mechanik w 艂odzi zeby to ogarnol?

3-pytanie:jesli roz**balo mi sie sprzeglo to prosze dac namiar na jakies czesci.

DZIEKUJE ZA POMOC MORDECZKI 馃挭LwG馃憤

23 minuty temu, CoolSzczuR napisa艂:

Nigdy nie posiada艂em motocykla ktury posiada mokre sprz臋g艂o zawsze mia艂em na linke.

Przecie偶 sterowanie sprz臋g艂em nie ma nic wsp贸lnego z tym czy jest ono suche czy mokre. Suche sprz臋g艂o masz w niekt贸rych BMW czy Ducati. Zdecydowana wi臋kszo艣膰 motocykli ma mokre sprz臋g艂a. W Hondzie mam mokre sprz臋g艂o sterowane mechanicznie, na link臋, w BMW suche na link臋 a w Suzuki mokre sprz臋g艂o sterowane hydraulicznie 馃槈

30 minut temu, CoolSzczuR napisa艂:

1-pytanie:czy mozna wyregulowac jest wogule jakas mozliwosc?

Z regulacj膮 tam cud贸w nie zdzia艂asz. Co najwy偶ej mo偶esz wymieni膰 p艂yn w sprz臋gle i poprawnie je odpowietrzy膰. Jak to nie pomo偶e to raczej wymiana tarcz, przek艂adek oraz spr臋偶ynek. I trzeba oceni膰 stan wysprz臋glika, mo偶e si臋 okaza膰, 偶e b臋dzie wymaga艂 zestawu naprawczego.

Chinoli nie polecam, zw艂aszcza jak s膮 dost臋pne dobre zamienniki.

Spr臋偶ynki:聽https://allegro.pl/oferta/sprezyny-sprzegla-newfren-mo-080f-11102239898

Tarcze:聽https://allegro.pl/oferta/trw-tarcze-sprz-mcc123-7-11992492173

Przek艂adki prawdopodobnie b臋d膮 pasowa膰 od Afryki 750 ale to by艣 musia艂 swoje wymierzy膰 i por贸wna膰. Przede wszystkim oce艅 czy przek艂adki s膮 do wymiany (czy nie maj膮 przepale艅, czy nie s膮 pogi臋te <ocenisz to k艂ad膮c je na szklanej powierzchni>). Spr臋偶ynki te偶 mo偶esz wymierzy膰 ale ja jednak bym ich nie zostawia艂 w tak wiekowym motocyklu. Bardzo prawdopodobne, 偶e wystarczy tylko wymiana tarcz i spr臋偶ynek.

DZIEKI ZA POMOC LwG!!!

Bo mechanik mi mowil ze jeszcze jakies przekladki sprezyny i ok艂adziny sa potrzebne czy wymieniam tarcze i jest ok?

bo juz nie wiem kto ma racje? ja na zdieciu prospekcie widze same tarcze?

honda-pc800-pacific-coast-1990-l-italy-clutch_bigecr5k81e__0700_fb24.gif

Jak rozbierasz to wymieniaj komplet.Spr臋偶yny kosztuj膮 42 z艂, przek艂adki pewnie z 60 z艂 co za sens zostawia膰 stare.呕eby za chwil臋 rozbiera膰 wszystko z powrotem bo znowu 艣lizga.

Wys艂ane z iPhone za pomoc膮 Tapatalk

7 godzin temu, CoolSzczuR napisa艂:

Bo mechanik mi mowil ze jeszcze jakies przekladki sprezyny i ok艂adziny sa potrzebne czy wymieniam tarcze i jest ok?

bo juz nie wiem kto ma racje? ja na zdieciu prospekcie widze same tarcze?

Na schemacie pod numerem 10 masz spr臋偶ynki, 6 to tarcze skrajne, 5 to tarcze wewn臋trzne (musisz o tym pami臋ta膰 w przypadku PC800!), 7 to przek艂adki.

R贸偶nie to ka偶dy nazywa, jedni na przek艂adki m贸wi膮 tarcze lub talerze, inni na tarcze cierne m贸wi膮 ok艂adziny, Jedynie spr臋偶ynki ka偶dy nazywa spr臋偶ynkami 馃檪

Po prostu potrzebujesz kompletu: tarcze cierne zewn臋trzne i wewn臋trzne (w komplecie powinny by膰 i takie i takie, nie pomyl si臋 przy zak艂adaniu i pami臋taj aby je wcze艣niej przed monta偶em na kilka godzin wymoczy膰 w oleju), spr臋偶ynki oraz przek艂adki. Z tarczami i spr臋偶ynami problemu z zakupem nie b臋dzie, gorzej z przek艂adkami bo ten typ przek艂adek wyst臋puje tylko w PC800 a to do艣膰 egzotyczny sprz臋t. Taki urok starszych japo艅c贸w, cz臋艣ci brak. Dlatego napisa艂em aby艣 stare przek艂adki oceni艂 czy proste, czy nie przepalone i je艣li b臋d膮 ok to zak艂adaj stare, b臋dzie dobrze. Niestety, w sklepach tego nie ma, pojedyncze sztuki zdarzaj膮 si臋 na eBayu po 10 - 13$ za sztuk臋 (a potrzebujesz 6). Pisa艂em wcze艣niej 偶eby艣 por贸wna艂 wymiarami przek艂adki z przek艂adkami od Afryki 750, starych CBF1000, czego艣 z serii VT z pocz膮tku lat 90 i ca艂kiem mo偶liwe, 偶e b臋d膮 tam takie same przek艂adki tylko nie wiedzie膰 czemu w katalogach s膮 inaczej skatalogowane.聽
Mam w gara偶u Hond臋 z 1990 roku i doskonale wiem jaki jest problem z cz臋艣ciami, np. robi膮c kompletny remont ga藕nik贸w to iglice znalaz艂em dopiero po wymiarach... w katalogu marki Ducati 馃槈

pytanie zasadnicze - czy spr贸bowa艂e艣 w og贸le najpierw zaj膮膰 si臋 sterowaniem sprz臋g艂a? z tego co pisa艂e艣 to problem polega艂 na "ci膮gni臋ciu" sprz臋g艂a a nie 艣lizganiu si臋.

i jeszcze w temacie spr臋偶yn - preferuj臋 oem. cz臋sto akcesoryjne s膮 tzw. wzmocnione. czyt. trzeba mocniej 艂ap膮 pracowa膰 馃槈

Skoro sprz臋g艂o si臋 nie u艣lizguje podczas jazdy, a ci膮gnie po 5s od wci艣ni臋cia klamki to znaczy tylko tyle 偶e przepuszcza albo wysprzeglik albo pompa przy klamce a samo sprz臋g艂o jest OK.

Zacznij od tego a sprz臋g艂o zostaw jak na razie w spokoju 馃お

Edited by M艂odyWilk22