Jump to content

Aktualna sytuacja polityczno-gospodarczo-społeczno-ekonomiczna w Polsce

C0RLE0NE

Recommended Posts

Patologią jest że w Polsce nie ma żadnej elektrowni atomowej, a jest już zarząd spółki skarbu państwa. A co za tym idzie pensje liczone w dziesiątkach tysięcy złoty.

Patologią jest że w zarządach spółek zasiadają ciotki, matki, znajomi. Patologią sa w ogóle spółki skarbu państwa. Patologią jest kupowanie śmieciowego węgla od ruskich gdy samemu dysponuje się największymi pokładami dobrego jakościowo węgla. Patologią jest ucieczka 2 milionów obywateli z kraju. Patologią jest zawiłe i bezsensowne prawo. Patologią jest utrzymywanie milionowej kadry urzędniczej. Patologią jest 100tys armia w której 70% to "żołnierze z kartką papieru zamiast karabinu w ręku".

Silne państwo, to takie które jest w stanie twardo negocjować. Negocjować mogą tylko ci których zdanie się liczy. USA powie "ma być tak bo rzucimy bombę atomową" Rosja powie"wy rzucicie to my też" Polska powie "wy rzucicie to my wyślemy list z pogróżkami".... Tak niestety to wygląda. Powinnyśmy wyciągnąć naukę z historii że żaden sojusznik nie jest gwarantem n bezpieczeństwa. Jedyną gwarancją jest własna siła. A w obecnej sytuacji atom=siła

Elektrownia atomowa - wg mnie byc powinna, ale to bedzie mega temat spoleczny, poniewaz ludzie sie boja atomu.

Spolki skarbu panstwa - zdaniem wielu prywatyzacja jest wyzbywaniem sie majatku i PIS chyba zaklada o ile dobrze pamietam chce deprywatyzacji. Tu jest tez dylemat czy sektory strategiczne nie powinny byc jednak w rekach skarbu panstwa. Co do zatrudniania rodzin i znajomych to wg mnie temat niezalezny od wladzy.

Polski wegiel - niestety ten polski wegiel jest kiepski. Jak wprowadzano przepisy dot norm wegla aby utrudnic wejscie na polski rynek rosyjskiego to okazalo sie, ze polski ich tez nie spelnia. U nas problemem jest koszt wydobycia, brak inwestycji. Polska - jako czlonek UE - nie moze dotowac wprost gornictwa, wiec rosjanie sprzedaja nam go tanio, mimo, ze koszty transportu powinny zabic ta oplacalnosc. Mam nadzieje, ze ostanie restrukturyzacje cos dadza.

Emigracja - to powszechne zjawisko, ze wyjezdza sie za praca. Paradoks polega na tym, ze Polacy wyjezdzaja na polnoc i zachod, a Ukraincy przyjezdzaja do nas. W USA krazy sie po calym kraju za praca.

Prawo - jest zawile i trudne, ale nie wiem, czy ten problem jest rozwiazywalny.

Biurokracja - stale rosnie, nie znam przyczyn. W samorzadach efektywnosc pracy w porownaniu z biznesem jest zerowa.

Armia - nie znam tematu. Ciezko mi sie merytorycznie wypowiadac.

Sojusznicy Polski vs Rosja - nie wiem ile i jakie informacje, ktore do nas docieraja sa prawdziwe i czy docieraja wszystkie. Nie twierdze, ze media klamia, ale manipuluja informacja.

Tzn co? Polityka społeczna? Dają chłopaki radę, ostatnio skołowali 150 miliardów, skroili jakiś frajerów.

Odwieczny dylemat - czy lepszym gwarantem wyplaty emerytury jest panstwo, czy tez spolka prawa handlowego z obcym kapitalem?

Z wieloma Waszymi pogladami co do zasady sie zgadzam, ale generalnie patrzac na wyniki makro, na analize sytuacji Polski na tle Europy, to absolutnie sie nie zgodze z tym, ze w Polsce jest zle, tragicznie, gospodarka jest zdewastowana, finanse publiczne leza, etc.

http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/csr2015/cr2015_poland_pl.pdf

Oczywiscie zawsze moze byc lepiej i mam nadzieje, ze jesienia doczekamy zmian, ktore w efekcie doprowadza to szybszego rozwoju, zmiany prawa etc. Natomiast wiekszosci obietnic Prezydenta Dudy nie spelnia, poniewaz nie bedzie z czego ich spelnic.

Edited by C0RLE0NE

Guest komandosek

Wziąć pół bańki kredytu z banku na mieszkanie i spłacać całe życie to spoko, ale wpakować część kasy na 3ci filar w bankowym funduszu to już wielkie ryzyko?

Corleone, piszesz z sensem wiekszość swoich postów, po co na siłę bronisz takiego zagrania w stylu białoruskim. Przeciez zdajesz sobie sprawe ze dywersyfikacja żródeł utrzymania na emeryturze jest bardzo sensowna i w moim interesie. I ma inne plusy, takie jak chocby dziedziczenie odłozonej kasy przez moje dzieci. Etc, szkoda prądu by wymieniać.

Dobranoc

Wziąć pół bańki kredytu z banku na mieszkanie i spłacać całe życie to spoko, ale wpakować część kasy na 3ci filar w bankowym funduszu to już wielkie ryzyko?

Corleone, piszesz z sensem wiekszość swoich postów, po co na siłę bronisz takiego zagrania w stylu białoruskim. Przeciez zdajesz sobie sprawe ze dywersyfikacja żródeł utrzymania na emeryturze jest bardzo sensowna i w moim interesie. I ma inne plusy, takie jak chocby dziedziczenie odłozonej kasy przez moje dzieci. Etc, szkoda prądu by wymieniać.

Dobranoc

Masz racje, ale ja to juz robie w innym miejscu. A prawda jest taka, ze nikt nie wie co bedzie za 30-40 lat.

- czy trzeba uciekac z Polski do UK?

(...)

- czy podatki w Polsce sa najwyzsze w Europie?

(...)

- czy w Polsce jest fatalnie?

Ad 1. Jak ktoś ma jaja i się szanuje, to nigdzie uciekać nie musi, a ewentualny wyjazd może stanowić jedną z opcji (#EmigracjaToSzansa).

Ad 2. Jedne z najwyższych dla słabo i średnio zarabiających.

Ad 3. Zależy komu.

Romet Pony > Romet Ogar 205 > MZ ETZ 251 > Suzuki GSF 600 S Bandit i Peugeot SV 50 > Yamaha YP 250 R X-Max > Merida Freeway 9300

"Ad 3. Zalezy komu"

Swietnie napisane.

Starym, chorym, biednym i niewyksztalconym, a przede wszystkim tym bez "chodow i plecow" jak to zesmy w PRL mowili chyba bardzo dobrze nie jest.

Dzisiaj ogladalem w Faktach reportaz o sprawie sadowej zolnierza armii Andersa, 95 latka ktorego prosbe o rente ZUS odrzucil a sad cywilny sprawe przez niego zalozona ciagnal przez prawie rok az zalozyciel sprawy zmarl.

Uwazam ze to HANBA dla tego kurewskiego panstwa, bandy ktora nim rzadzi i bandy urzedasow bedacych zapleczem politycznym tych rzadzacych.

"Ad 3. Zalezy komu"

Swietnie napisane.

Starym, chorym, biednym i niewyksztalconym, a przede wszystkim tym bez "chodow i plecow" jak to zesmy w PRL mowili chyba bardzo dobrze nie jest.

Nigdy nie bedzie nikomu idealnie - takie panstwo nie istnieje. Natomiast komentarze internetowe typu "panstwo jest rozkradzione" czy "Polska jest w zgliszczach" najzwyczajniej w swiecie mnie smiesza.

Guest komandosek

Corleone.....

Jak to szło? Nie zacytuje, musiałem znalezc w internecie.

Premieru Tusku:

"Polskość w rzeczy samej jest nieadekwatną do ponurej rzeczywistości projekcją naszych zbiorowych kompleksów. Piękniejsza od Polski jest ucieczką od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej."

Ad 1. Jak ktoś ma jaja i się szanuje, to nigdzie uciekać nie musi, a ewentualny wyjazd może stanowić jedną z opcji (#EmigracjaToSzansa).

To lubię :lalag:

Nigdy nie bedzie nikomu idealnie - takie panstwo nie istnieje. Natomiast komentarze internetowe typu "panstwo jest rozkradzione" czy "Polska jest w zgliszczach" najzwyczajniej w swiecie mnie smiesza.

Dzięki stary, uwielbiam jak mi ktoś poprawia humor z rana :D

Ale ja nie bronie ani Tuska ani PO. Uwazam jedynie, ze "zgliszcza", "katastrofa" nie pasuja do tego co dzieje sie w Polsce.

Moje osobiste zdanie jest takie, ze:

1. nie jest tak zle jak przedstawia to PiS/Kukiz - po prostu mowienie w taki sposob jest modne + w spoleczenstwie jest cala masa narzekaczy, ktorzy wszystko chca miec zawsze pod nos i zawsze beda niezadowoleni - jak wygladala Polska 20 i 10 lat temu - nie mowcie, ze nie nastapil rozwoj i poprawa warunkow zycia?!?

2. nie jest tak dobrze, jak przedstawia to PO/tvn - tasmy udowodnily rozleniwienie, a zycie nie wyglada jak w serialach tvn, a problemy przecietnego Polaka to nie tematy poruszane w telewizjach sniadaniowych,

3. wiekszosc patologii jest niezalezna od wladzy,

4. Polska boryka sie jeszcze z zaszlosciami komuny, ktore nas uwstecznily w porownaniu do np. UK.

Po to sa wybory aby mozna bylo dac szanse innym. Dzieki zmianom kazdy kraj, w tym Polska, sie rozwija. Ja sam czekam na lepsze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Guest komandosek

Corleone, masz rację.

Ale : to subiektywna opinia, każdy ma prawo oceniać podług siebie. Partie protestu, ruchy społeczne etc. muszą w ten sposób przedstawiać swoje postulaty by działać efektywnie. No i są bardzo potrzebne w całym systemie, bo promując nowe rozwiązania oswajają z nimi społeczeństwo, testują jak ono zareaguje etc.

Hahaha zdziwilbys sie na kogo ja glosuje w wyborach oddajac de facto "pusty glos".

Nie rozumiem co mają do tego Twoje preferencje polityczne. Przecież można nie sympatyzować z PO a i tak dla nich pracować. Pieniądz nie śmierdzi.

Why... So... Serious

Guest lysy79

Katharsis, prawie jak lata upadku PZPR :).

Jestem pełen optymizmu i nadziei , jak dobrze że komorek nie wygrał .

Pozdrawiam wyborców PO z FM .

Edited by lysy79

Nie rozumiem co mają do tego Twoje preferencje polityczne. Przecież można nie sympatyzować z PO a i tak dla nich pracować. Pieniądz nie śmierdzi.

I tak i nie. Nie musze dorabiac w ten sposob i nie sympatyzuje z PO :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• jeszua changed the title to Aktualna sytuacja polityczno-gospodarczo-społeczno-ekonomiczna w Polsce