Jump to content

Aktualna sytuacja polityczno-gospodarczo-społeczno-ekonomiczna w Polsce

C0RLE0NE

Recommended Posts

Corleone, Ja nie mówie o dużych inwetorach, Ja mówie o małych i średnich ...... znam osobiście kilka firemek i firm które inwestują w USA i mają ogromną pomoc, zaczynając od pozwoleń, poprzez zwolnienia z podatków kończąc na szkoleniu kadry przez lokalny Urząd pracy.

W Polsce wszystkie zezwolenia, pozwolenia odstraszaja wszystkich przedsiebiorcow bardziej niz cokolwiek innego.

Ostatnio jeden z moich potencjalnych klientow chcial otworzyc hotel w PL. Papierologia i czas oczekiwania go przerosla i wybral inny kraj.

Widziałem z bliska procedurę przetargową. Duża firma ochroniarska i jej dwie spółki córki przystępują co dwa lata do przetargu na ochronę pewnego instytutu. Czy to przypadek, że tylko trzy firmy biorą w nim udział? :-D

Ale wg mnie czy to bedzie PO, czy PIS, czy Kukiz, czy ktokolwiek to bedzie tak samo. Wladza kazdego zmienia, pojawia sie bezkarnosc etc. Tu juz pojawia sie wylacznie watek czysto ludzki niezalezny od partii.

Z każdym kolejnym postem jestem coraz bardziej przekonany że jesteś jednym z tych "zatrudnionych" przez PO, żeby ich wybielali w internecie.

Why... So... Serious

Guest komandosek

Jeśli chodzi o funkcje "opresyjne", to u nas jest jak na zachodzie, w wielu aspektach państwa nawet jesteśmy przodownikami postępu.

Jeśli chodzi o efektywnoś, to nie trzeba komentować.

Wiesz, ja zapieprzam w pracy jak dziki wół i jestem rozliczany z każdego, nawet najmniejszego błędu - bo nawet małe błędy to często duże straty. Ciśnienie na jakość pracy jest ogromne i ja to rozumiem bo to jedyna droga.

Jest dla mnie nie do zaakceptowania, gdy widzę (bo nie trudno dostrzec), że banda pajaców która rządzi tym grajdołem pozoruje pracę, a jak juz pracuje to niedbale i na jedną czwartą gwizdka.

Tak więc : nawet jeśli część odpowiedzi udzielę na "nie", to w żadnym wypadku nie oznacza to że nie wymagam od nich więcej niż teraz.

Twoja ankieta nie ma sensu, rozumiesz?

W praktyce to wygląda tak, że w 95% przypadków ludzie, którzy znaleźli zatrudnienie w strukturach administracyjnych państwa zostają tam do emerytury. Jest tak dlatego, że zrobią może mniejsze pieniądze, ale nikt nie będzie od nich dużo wymagać. Jestem przekonany, że idąc do prywatnej firmy plakaliby jak to ciężko, bo trzeba pracować.

Edited by Brzoz3k

Wiesz ile procent PITów jest kontrolowanych w Polszy? 100%. Wiesz może ile % postępowań przetargowych skontrolował Prezes Urzędu Zamówień Publicznych? Otóż 0,19%!!

No burdel na kółkach.

Z jednej strony przy zamowieniach prawie zawsze jedynym kryterium jest cena, a z drugiej zawsze pojawiaja sie glosy, ze wygrywa ten, kto ma wygrac.

Niemcy dostali EURO za inwestycje niemieckich firm w panstwach, ktore "poparly" kandydature, wiec korupcja jest wszedzie.

Ja nie mam zielonego pomyslu jak ja wyeliminowac.

Wg niektorych badan najmniej skorumpowanym panstwem jest Dania. Ale tam "donoszenie" na sasiada, kolege, etc. nie jest czyms zlym, ale dbaloscia o samego siebie, o otoczenie i panstwo. W PL jeszcze chyba zyjemy w czasach minionych, gdzie ograbienie panstwa / zakladu pracy bylo czyms normalnym i walka z "systemem". Potrzebujemy chyba jeszcze zmiany 1-2 pokolen aby bylo normalniej.

W praktyce to wygląda tak, że w 95% przypadków ludzie, którzy znaleźli zatrudnienie w strukturach administracyjnych państwa zostają tam do emerytury. Jest tak dlatego, że zrobią może mniejsze pieniądze, ale nikt nie będzie od nich dużo wymagać. Jestem przekonany, że idąc do prywatnej firmy plakaliby jak to ciężko, bo trzeba pracować.

Tu zgadzam sie w 100%. Mam identyczne doswiadczenia - minimalizm administracji mnie przeraza. Oczywiscie sa wyjatki, ale one sa wszedzie.

W Polsce wszystkie zezwolenia, pozwolenia odstraszaja wszystkich przedsiebiorcow bardziej niz cokolwiek innego.

Ostatnio jeden z moich potencjalnych klientow chcial otworzyc hotel w PL. Papierologia i czas oczekiwania go przerosla i wybral inny kraj.

Zależy, 15 czerwca startuje 3-cia Hala w Firmie, zaczelismy stawiać w Listopadzie, maszyna przyjechała w Lutym teraz kończą montaż.................procedur od groma, pozwoleń itd. ale jakos nie odstraszyło to nas :D Jak sie chce to można

Z każdym kolejnym postem jestem coraz bardziej przekonany że jesteś jednym z tych "zatrudnionych" przez PO, żeby ich wybielali w internecie.

Hahaha zdziwilbys sie na kogo ja glosuje w wyborach oddajac de facto "pusty glos".

Ja nikogo nie wybielam, ale moje osobiste zdanie jest takie , ze wszyscy politycy sa tacy sami (oczywiscie z wyjatkami). Wg mnie wiekszosc zostaje politykami dla samego politykowania, ale nie dla slusznych idei.

Poza tym "cykl zycia" politykow i ich aktywnosc wyznaczany jest przez terminy wyborow. Nikt nie mysli dlugofalowo, poniewaz za trudne decyzje nikt ich nastepnym razem nie wybierze.

Zależy, 15 czerwca startuje 3-cia Hala w Firmie, zaczelismy stawiać w Listopadzie, maszyna przyjechała w Lutym teraz kończą montaż.................procedur od groma, pozwoleń itd. ale jakos nie odstraszyło to nas :D Jak sie chce to można

Oczywisce, ze Polak potrafi. Inwestor, o ktorym pisalem byl francuzem.

Guest komandosek

Wiesz jak to wygląda. Cena ceną, a SIWZ SIWZem. Jak w specyfikacji jest określony ten kto m wygrać, wykonawcy dogadają się między sobą kto jaką ofertę złoży a jeszcze zamawiajacy to klepnie to nie ma bata. Zdzisław Kręcina approves.

Druga sprawa jest taka, że za korupcje wykonawca konsekwencji żadnych, co najwyżej wyjebią KAMa, który był uprawniony do reprezentowania i karawana jedzie dalej.

Kolejna sprawa to to, że konkurencji w zamówieniach publicznych żadnej nie ma.

Widzisz, poruszyliśmy tylko jeden temat i... h*j dupa i kamieni kupa.

Wiesz jak to wygląda. Cena ceną, a SIWZ SIWZem. Jak w specyfikacji jest określony ten kto m wygrać, wykonawcy dogadają się między sobą kto jaką ofertę złoży a jeszcze zamawiajacy to klepnie to nie ma bata. Zdzisław Kręcina approves.

Druga sprawa jest taka, że za korupcje wykonawca konsekwencji żadnych, co najwyżej wyjebią KAMa, który był uprawniony do reprezentowania i karawana jedzie dalej.

Kolejna sprawa to to, że konkurencji w zamówieniach publicznych żadnej nie ma.

Widzisz, poruszyliśmy tylko jeden temat i... h*j dupa i kamieni kupa.

Pewnie zostane ponownie oskarzony o wybielanie PO, ale:

- zgadzam sie z Toba, ze w/w przypadki sie zdarzaja,

- nie jest to wina PO-PSL, ale patologicznego "systemu" stworzonego przez ostatnie nascie, jak nie wiecej lat. Uklady zaprzyjaznionych i/lub rodzinnych firm trwaja od lat na poziomie samorzadow bez wzgledu na to, kto jest u wladzy.

Guest komandosek

Oczywiście, że wina PO/PSL bo oni (tzn rząd) ponoszą odpowiedzialność za politykę fiskalną państwa.

Chyba sobie żarty robisz.

Patologią jest że w Polsce nie ma żadnej elektrowni atomowej, a jest już zarząd spółki skarbu państwa. A co za tym idzie pensje liczone w dziesiątkach tysięcy złoty.

Patologią jest że w zarządach spółek zasiadają ciotki, matki, znajomi. Patologią sa w ogóle spółki skarbu państwa. Patologią jest kupowanie śmieciowego węgla od ruskich gdy samemu dysponuje się największymi pokładami dobrego jakościowo węgla. Patologią jest ucieczka 2 milionów obywateli z kraju. Patologią jest zawiłe i bezsensowne prawo. Patologią jest utrzymywanie milionowej kadry urzędniczej. Patologią jest 100tys armia w której 70% to "żołnierze z kartką papieru zamiast karabinu w ręku".

Silne państwo, to takie które jest w stanie twardo negocjować. Negocjować mogą tylko ci których zdanie się liczy. USA powie "ma być tak bo rzucimy bombę atomową" Rosja powie"wy rzucicie to my też" Polska powie "wy rzucicie to my wyślemy list z pogróżkami".... Tak niestety to wygląda. Powinnyśmy wyciągnąć naukę z historii że żaden sojusznik nie jest gwarantem n bezpieczeństwa. Jedyną gwarancją jest własna siła. A w obecnej sytuacji atom=siła

Łoś50>Dragstar125>CBR125>FZS600>FZ6>CBR600>SV650>FZS1000>Versys650>G310r/gs>F850GS>K1600Gt>RnineT Scrambler>R1250GS

• jeszua changed the title to Aktualna sytuacja polityczno-gospodarczo-społeczno-ekonomiczna w Polsce