Jump to content

Aktualna sytuacja polityczno-gospodarczo-społeczno-ekonomiczna w Polsce

C0RLE0NE

Recommended Posts

Prosto nakraść, prosto. Znam kilku polityków, działaczy, dyrektorów i innych sk***ysynów. Jeden tak lody kręcił, że przez 3 lata urzędowania jako wice burmistrz jednej z dzielnic z Warszawy przez ten czas ani razu nie pobrał pieniędzy z konta, a w tym czasie m.in. kupił: apartament na przeciwko CN Kopernik, nowe BMW 650i, przez trzy lata urzędowania przez ponad rok był na urlopie - podróż dookoła świata.

Edited by Brzoz3k

Myślałem, że tego typu tematy to specjalność Yeuopa.

No bo kto inny by taki temat zalozyl ? :laugh:

Od urodzenia skazany na sukces, a jesli teza o zaostrzaniu sie walki klasowej w miare postepu socjalizmu jest prawdziwa,
to w przyszlosci takze na wiezienie. :bigrazz:

Nie minęło 10 min ,a Twoja teoria legła w gruzach .Wiekszosc z nas to pracownicy, przedsiębiorcy , którzy na co dzień użerają się z systemem i maja już tego dość .Trzeba dążyć do minimalizacji ,a nie rozpasania systemu .

Ale co mialoby sie zmienic? Co znaczy uzeranie sie z systemem?

Podam kolejny przyklad z mojej dzialki - USA - liberalny kraj, super prosty dla biznesu (tak sie "mowi"), a tam np. podatek akcyzowy jest na kilku plaszczyznach - 1. ogolnokrajowy, 2. stanowy, 3. miejski / lokalny. Z innymi podatkami tak samo. Ale ilosc prawnikow bije Europe na glowe .

Nie mowie (a bardziej nie pisze), ze w Polsce jest idealnie, ale na pewno nie jest tak zle, jak Wy piszecie. Bylem ostatnio przez kilka dni w Kopenhadze i bylo "czuc" dobrobyt, ale te ceny i podatki....

Prosto nakraść, prosto. Znam kilku polityków, działaczy, dyrektorów i innych sk***ysynów. Jeden tak lody kręcił, że przez 3 lata urzędowania jako wice burmistrz jednej z dzielnic z Warszawy przez ten czas ani razu nie pobrał pieniędzy z konta, a w tym czasie m.in. kupił: apartament na przeciwko CN Kopernik, nowe BMW 650i, przez trzy lata urzędowania przez ponad rok był na urlopie - podróż dookoła świata.

Ale wg mnie czy to bedzie PO, czy PIS, czy Kukiz, czy ktokolwiek to bedzie tak samo. Wladza kazdego zmienia, pojawia sie bezkarnosc etc. Tu juz pojawia sie wylacznie watek czysto ludzki niezalezny od partii.

- jezeli mieliby "nakrasc" to jak?
Jeśli zajmujesz się zawodowo prawem gospodarczym/podatkowym to raczej my ciebie moglibyśmy pytać i chyba nie napiszesz, że "niedasie".

- stan finansow publicznych nie jest idealny, ale w ktorym kraju jest, natomiast gospodarka ma sie wg mnie dobrze, export rosnie, tylko poziom inowacji jest slaby,
Pytałeś czy sytuacja w PL jest tragiczna. Więc jest jaka jest niezależnie od tego czy gdzieś indziej jest lepiej czy gorzej. Nie pytałeś o porównanie tylko o ocenę bezwzględną więc nie zamydlaj innymi krajami.

- wiek emerytalny to problem na calym swiecie - pytanie czy zyjemy tu i teraz, czy myslimy co bedzie za 10, 20, 30, czy 40 lat?
Jak wyżej. Oraz "myślimy", czyli kto? Ja o swojej przyszłości owszem, myślę. Natomiast ci, co zabierają mi MOJE pieniądze rzekomo na MOJĄ przyszłość wcale się o nią nie troszczą.

- w PL nie jest fatalnie - to na pewno,
Pewnie, stary, zajebiście jest.

- USA ma nas w d...., ale nie jestesmy ich slugusem,
Noo :D
51-szy stan, terytorium zależne.

Nie pisz o USA bo nie masz pojęcia chyba jak tam teraz jest.

Po kryzysie przyszli po rozum do głowy i teraz Inwestycje zagranicznego kapitału są bardzo wspierane.

Prawnicy? Tam jest inny system, tzw. Common law inaczej dwustopniowy, gdzie prawo federalne przeplata sie z prawem stanowym a jeszcze dodaj precedensy i jest niezły kocioł :D

- jezeli mieliby "nakrasc" to jak?

Jeśli zajmujesz się zawodowo prawem gospodarczym/podatkowym to raczej my ciebie moglibyśmy pytać i chyba nie napiszesz, że "niedasie".

- stan finansow publicznych nie jest idealny, ale w ktorym kraju jest, natomiast gospodarka ma sie wg mnie dobrze, export rosnie, tylko poziom inowacji jest slaby,

Pytałeś czy sytuacja w PL jest tragiczna. Więc jest jaka jest niezależnie od tego czy gdzieś indziej jest lepiej czy gorzej. Nie pytałeś o porównanie tylko o ocenę bezwzględną więc nie zamydlaj innymi krajami.

- wiek emerytalny to problem na calym swiecie - pytanie czy zyjemy tu i teraz, czy myslimy co bedzie za 10, 20, 30, czy 40 lat?

Jak wyżej. Oraz "myślimy", czyli kto? Ja o swojej przyszłości owszem, myślę. Natomiast ci, co zabierają mi MOJE pieniądze rzekomo na MOJĄ przyszłość wcale się o nią nie troszczą.

- w PL nie jest fatalnie - to na pewno,

Pewnie, stary, zajebiście jest.

- USA ma nas w d...., ale nie jestesmy ich slugusem,

Noo :D

51-szy stan, terytorium zależne.

- zgodnie z prawem sie nie da, a na rozwiazaniach niezgodnych to ja sie nie znam i sie nimi nie zajmuje

- zawsze trzeba sie porownywac, poniewaz jak inaczej stwierdzic, czy jest dobrze, czy zle?

- w kwestii rodzaju systemu emerytalnego to nie mam madrego zdania - taki system chyba nie istnieje,

- nie zgodze sie,

- tez, chociaz Lepper mial racje z Talibami.

Nie pisz o USA bo nie masz pojęcia chyba jak tam teraz jest.

Po kryzysie przyszli po rozum do głowy i teraz Inwestycje zagranicznego kapitału są bardzo wspierane.

Prawnicy? Tam jest inny system, tzw. Common law inaczej dwustopniowy, gdzie prawo federalne przeplata sie z prawem stanowym a jeszcze dodaj precedensy i jest niezły kocioł :D

Oczywiscie, ze znam tylko przyklady.

Duzych inwestorw trzeba wspierac, ale prawdziwa gospodarka to MSP. O nich sie czesto zapomina, poniewaz bardziej medialnie jest pochwalic sie kolejna fabryka znanego miedzynarodowego koncernu, niz 25 nowymi malymi firmami.

Tak - tam jest kociol. Plotka glosi, ze po wycieku ropy w Zatoce Meksykanskiej na plazy byli wylacznie prawnicy polujacy na klientow chetnych zlozyc pozew.

Jezeli chodzi o emerytury to najwazniejsza rzecz, ktora musi "ktos" zrobic, to zabrac sie za wszystkie grupy uprzywilejowane. Patologia, gdzie pracownik biurowy z branzy gorniczej, hutniczej czy z wojska idzie na wczesniejsza emeryture musi sie skonczyc.

Corleone, Ja nie mówie o dużych inwetorach, Ja mówie o małych i średnich ...... znam osobiście kilka firemek i firm które inwestują w USA i mają ogromną pomoc, zaczynając od pozwoleń, poprzez zwolnienia z podatków kończąc na szkoleniu kadry przez lokalny Urząd pracy.

Guest komandosek

Corleone, nasze państwo leży w każdym prawie aspekcie.

Jednym z najlepszych sposobów na zbadanie efektywności działania panstwa jest sprawdzenie jak efektywnie redystrybuuje daniny, które zbiera.

PWC na zlecenie KE jakiś czas temu robiła taki raport, skupiając się na zjawisku korupcji przy wydatkowaniu środków publicznych. Wyszło im, ze w Polszy ryzyko wystąpienia korupcji w w/w sytuacji wynosi od 19% do 23%. Dla porównania w Holandii wynosi poniżej 1%.

Jezeli chodzi o emerytury to najwazniejsza rzecz, ktora musi "ktos" zrobic, to zabrac sie za wszystkie grupy uprzywilejowane. Patologia, gdzie pracownik biurowy z branzy gorniczej, hutniczej czy z wojska idzie na wczesniejsza emeryture musi sie skonczyc.

Jeśli ktoś to ruszy ,to będziemy pracować do 55 roku życia ... a i jeszcze za tych pasożytów z rządu skasować immunitety wszystkim .Ustanowić tylko na wypadek wojny ;) ile to dodatkowej kasy :flesje:

"Gdy szykuję śniadanie, zwykle se o korkach słucham, jak tkwią te ch*je w tych jebanych autach."

Guest komandosek

Wiesz ile procent PITów jest kontrolowanych w Polszy? 100%. Wiesz może ile % postępowań przetargowych skontrolował Prezes Urzędu Zamówień Publicznych? Otóż 0,19%!!

No burdel na kółkach.

Edited by komandosek

• jeszua changed the title to Aktualna sytuacja polityczno-gospodarczo-społeczno-ekonomiczna w Polsce